Annonce:
Annonce:

Undsiger Nybroe: Vi fik rigelig mad og bad hver dag

Rami Aysha, der var fanget sammen med Jeppe Nybroe, fortæller nu, at kidnapningen ikke var nær så slem, som hans danske kollega har givet udtryk for i ny bog - og kidnapperne var ikke islamister, som Nybroe har hævdet

Rami Aysha. Privatfoto
Rami Aysha. Privatfoto
Annonce:
Følg Samfund

Jeppe Nybroes medfange under et 28 dage langt gidselforløb i begyndelsen af 2014, den libanesiske journalist Rami Aysha, undsiger nu Nybroes fortælling om fangetiden.

Jeppe Nybroe har i interview og i sin nye bog 'Kidnappet - i islamisternes fangehul' blandt andet forklaret, at han blev behandlet som 'en herreløs hund'.

Rami Aysha forklarer til Radio24syv, at både han og Jeppe Nybroe under deres fangenskab fik rigelig mad og drikke.

- Vi fik sandwich hver dag, og vi fik lov at lave mad. Andre gange lavede kidnapperne mad til os. Vi fik også lov at gå i bad hver dag, forklarer han.

Han forklarer videre, at begge gidsler også kunne bede om blandt andet medicin, chokolade og en tandbørste, og så ville kidnapperne prøve at skaffe varerne.

Annonce:

Nybroe har også flere gange givet udtryk for, at gidseltagerne havde bånd til frygtede islamistiske organisationer, og at de hyldede lederen af Islamist Stat, Abu Bakr al-Baghdadi. Rami Aysha fortæller derimod, at intet tydede på, at kidnapperne var andet end kriminelle, der ville score en løsesum. Det baserer han blandt andet på, at kidnapperne røg cigaretter, hvilket er forbudt for muslimske ekstremister, og at der ingen synlige tegn var på, at kidnapperne skulle være fra for eksempel Islamist Stat eller Jabhat al-Nusra.

Nybroe om kidnapning: Jeg blev behandlet som en hjemløs hund

Sådan sagde Jeppe Nybroe om fangenskabet efter sin hjemkomst i marts.

Nybroe kalder i sin nye bog rummet, hvor de to var fanget, for 'et stinkende hul' fyldt med afføring og urin.

Rami Aysha forklarer derimod, at der blev gjort dagligt rent, hvor de sad, og at det slet ikke var så slemt, som Nybroe beskriver.

Rami Aysha er ikke den første, der beklikker Jeppe Nybroes troværdighed.

Også DR2-journalisten Adam Holm har i en anmeldelse af bogen sået tvivl om flere forhold omkring kidnapningen. Han spurgte i Weekendavisen blandt andet, hvordan Jeppe Nybroe kunne se ren og solbrændt ud på det billede, gidseltagerne undervejs tog af ham og sendte til Nybroes familie i Danmark. På billedet har han heller ingen synlige skader, selv om Nybroe har fortalt, at han fik pisk af kidnapperne.

Nybroe tager til genmæle: Kritik er uvederhæftig

Annonce:

I bogen lader Nybroe forstå, at Rami Aysha fik en anden behandling fra kidnapperne end han selv - Rami blev ikke tæsket, der blev ikke krævet løsesum for ham, og han fik mad og medicin. Jeppe Nybroe giver i bogen udtryk for - som han på det seneste også har gjort det i flere interview - at han mistænker Rami for at have været i ledtog med kidnapperne.

Rami Aysha er en erfaren freelance journalist og har været i mange konfliktzoner. Han er rasende over beskyldningerne fra Nybroe, men understreger over for Radio24syv:

- Jeg har ingen skjult agenda ved at fortælle om de her ting.

Ramis Aysha har også fortalt om sine oplevelser til Fagbladet Journalisten.

Sår tvivl om gidsel-historie: Forlag raser over DR-vært

Radio24syv har også talt med Jeppe Nybroe, som afviser beskyldningerne fra sin tidligere kollega og medfange.

- Rami fik en noget anden behandling, end jeg fik. Han havde andre privilegier.

- I de første mange dage fik vi gammelt brød og humus, siger Jeppe Nybroe til radiostationen og bestrider, at de dagligt fik leveret sandwich og havde fri adgang til bad.

- Rami var ikke kidnappet, det var jeg, siger Nybroe.

Annonce:

Begge har forklaret, at de under selve bortførelsen i det nordlige Libanon, hvor duoen var taget til for at lave en reportage om netop kidnappere, blev slået, fik bind for øjnene, hvorefter de blev kørt væk til et ukendt gemmested, hvor de blev holdt som fanger.

De var begge indespærret i et lille rum på omkring 12 kvadratmeter.

Nybroes uvished: Var min ven i ledtog med gidseltagerne?

Nybroe har i sin bog også forklaret, at han hele tiden frygtede vold fra kidnapperne, og at han dagligt blev ydmyget og fik slag.

Rami Aysha fortæller til de to danske medier, at Jeppe Nybroe kun fik tæsk to gange, og at han selv fik tæsk tre gange.

Han understreger dog også, at de reelt var gidsler, og at det var en meget hård oplevelse. De blev begge frigivet mod en større løsesum betalt af Jeppe Nybroes familie.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fedte-Frederiksen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: