Ung kvinde nægtet test – nu er hun død af livmoderhalskræft

Den 24-årige mor, Rachel Sarjantson, døde for nylig af livmoderhalskræft. Hendes død kunne sandsynligvis være undgået, hvis hun var blevet testet

24-årige Rachel Sarjantson døde for nylig af livmoderhalskræft. Familien kæmper nu for at nedsætte aldersgrænsen for kræft-screeningstesten. (Foto: Facebook)
24-årige Rachel Sarjantson døde for nylig af livmoderhalskræft. Familien kæmper nu for at nedsætte aldersgrænsen for kræft-screeningstesten. (Foto: Facebook)

Er du kvinde og fyldt 23 år i Danmark, får du hvert tredje år en indkaldelse med et tilbud om at få foretaget en såkaldt smear test. Den viser, om der er forstadier til livmoderhalskræft (celleforandringer), og hvis det er tilfældet kan man få foretaget et keglesnit, der fjerner celleforandringerne.

Men i Storbritannien får kvinder først tilbuddet om testen, når de er fyldt 25, og denne regel har fået fatale konsekvenser for 24-årige Rachel Sarjantson, der er mor til en lille dreng.

Hun døde nemlig 12. august som følge af livmoderhalskræften, der havde ramt hende et år tidligere. Da hun undervejs i sygdomsforløbet, fik konstateret kræftformen ved en smear test, var udbredelsen af kræften allerede så voldsom, at det var for sent.

Se også: Ung mor dødssyg af kræft: Nu får hun sit drømmebryllup

Derfor kæmper hendes familie nu for at få sat aldersgrænsen for, hvornår kvinder tilbydes at få foretaget smear test, ned. De håber, at det kan medvirke til, at andre unge kvinder ikke vil lide samme tragiske skæbne som Rachel.

- Hun havde ikke behøvet at lide igennem dette. Det var tragisk og fuldstændig undgåeligt. Det burde ikke ske i dette land, siger Rachels mor, Lisa Rich til The Mirror.

Familien mener, at Rachel Sarjantsons liv kunne være reddet, hvis man havde opdaget hendes symptomer tidligere ved en smear test.

Se også: FAKTA: Her er de danske screeninger for kræft

Men en talsmand fra en afdeling hos det britiske sundhedsministerium mener, at det vil gøre mere skade end gavn at tilbyde kvinder under 25 smear testen:

- Kvinder under 25 gennemgår ofte naturlige og harmløse forandringer i livmoderhalsen, som en test ville identificere som anormaliteter. I de fleste tilfælde vil disse anormaliteter løse sig selv uden behov for behandling. Derudover er livmoderhalskræft også meget sjælden i denne aldersgruppe.

Se også: 40 kvinder kan have fået kræft efter fejl

Hvert år får 3.000 britiske kvinder konstateret livmoderhalskræft, hvilket udgør to procent af alle kræfttilfælde hos britiske kvinder. Ifølge Kræftens Bekæmpelse får 370 danske kvinder hvert år konstateret sygdommen.

Kræftformen har ingen symptomer tidligt i forløbet, men senere kan symptomerne inkludere uregelmæssige blødninger, blødning efter sex og efter overgangsalderen. Det skriver Daily Mail.

Livmoderhalskræft skyldes en HPV-infektion, der er en seksuelt overført sygdom. I Danmark bliver 12-årige piger tilbudt HPV-vaccinationen gratis, mens kvinder født i årgangen 1985-1992 indtil udgangen af 2013 kunne få vaccinen gratis. I 2015 kan piger fra årgang 1993-1998, der ikke allerede er vaccineret, blive det gratis.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse har nye tilfælde af livmoderhalskræft samt dødeligheden været faldende gennem mange år.

Se også: Unge kvinder fravælger kræft-screening

61 kommentarer
Vis kommentarer