Ung læge dømt for forsømmelse får opbakning: - Det er et sygt system

En ny kampagne på de sociale medier skal skaffe retfærdighed for den kvindelige læge, der blev dømt for forsømmelse efter en patients død i 2013

En ny kampagne på de sociale medier skal skaffe retfærdighed for den kvindelige læge, der blev dømt for forsømmelse efter en patients død i 2013. Foto: Jens Dresling
En ny kampagne på de sociale medier skal skaffe retfærdighed for den kvindelige læge, der blev dømt for forsømmelse efter en patients død i 2013. Foto: Jens Dresling

Hashtagget #DetKuHaVæretMig florer lige nu rundt på de sociale medier. Læger og sygeplejersker over alt i landet støtter op om deres kollega, der er blevet dømt for forsømmelse efter en patient døde i 2013.

Sagen handler om en patient, der i 2013 blev indlagt på Svendborg Sygehus med store mavesmerter. Patienten havde diabetes, og lægen skulle angiveligt have bedt en sygeplejerske om at måle patientens blodsukker. Ordren blev ikke indført i journalen, og lægen fulgte ikke op på, om det var blevet gjort. Patienten døde efterfølgende.

På det grundlag blev lægen dømt for forsømmelse i landsretten. Hun var foridne blevet frikendt i byretten. Lægen, der havde bagvagt den pågældende dag, er blevet frikendt.

'Det kunne ske for mig'
Men dommen er ikke rigtig. Det mener både læger og sygeplejersker fra hele landet. Kampagnen, der startede i en støttegruppe på Facebook, har nu vokset sig større, og hashtagget bliver delt flittigt.

Det hele startede med en underskriftindsamling for at sagen kunne blive prøvet i Højesteret. I skrivende stund har 6253 mennesker skrevet under på, at sagen bør genoptages.

Det udviklede sig til en reel kampagne, hvor de mange medarbejdere på forskellige sygehuse deler egne erfaringer med et presset sundhedssystem og frygten for, at det kan blive endnu værre.

En af dem, der har brugt hashtagget til at give sin mening tilkende er Maria Bohr Dawidsen, der har delt et opslag på Facebook.

Opslaget har fået massiv opmærksomhed og har over 6000 reaktioner. Samtidig er det blevet delt lidt over 2000 gange.

Bornholms Hospital støtter også op omkring budskabet og har på samme måde lavet et opslag, der har fået 12000 reaktioner.

Martine Aabye er en af de læger, hvor sagen om forsømmelse fylder meget. Hun har på Facebook delt et langt opslag, hvor hun forklarer, hvad hun mener om sagen med den dømte kollega.

- Sagen med den stakkels læge, som er dømt, udpeget som syndebuk for et sygt system og en ledelse, som ikke tager ansvar, skal for Højesteret, skriver hun.

Hun forklarer, at sagen angår alle, fordi det kan ende med, at lægerne siger stop, fordi de er så hårdt pressede. Netop derfor mener hun også, det er forkert at 'pege fingre' af en læge, når en sådan situation kunne ske for alle i et presset system.

- Når vi anklages personligt for fejl, som sker som led i et system - et system, som er presset til sit yderste - så kan vi ikke holde til mere, skriver hun.

Hun ser derfor også to løsninger på problemet.

- Der er to måder at løse det på. Enten forsøger man at få systemet til at fungere bedre, forsøger at løse problemerne på strukturelt niveau. Eller også får I defensiv medicin for alle pengene - så gør vi hverken mere eller mindre, end hvad systemet kræver af os, dvs. dokumenterer alt til mindste detalje, dobbelttjekker alt, hvad vi foretager os, følger op på selv de mindste ordinationer, men går samtidig hjem, når vores arbejdsdag slutter. Jeg tror ikke, at I ønsker at være patienter i det system. Jeg gør i hvert fald ikke, skriver hun.

Vidner om et presset sundhedsvæsen
Hos foreningen for Yngre Læger er de glade for den opmærksomhed, kampagnen har fået.

- Det er et godt symbol på, at vi har et presset sundhedsvæsen, siger Camilla Rathcke, som er formand for organisationen.

Hun mener, at det viser en tendens blandt personalet på landets sygehuse, når så mange støtter op om kampagnen.

- Man kan ikke se sig ud af, at man selv kunne ende i samme situation, siger hun til Ekstra Bladet.

For hende vidner hele situation om, at det må være tid til, at man ser noget mere på situationen, så det ikke bliver endnu sværere at være ansat på et hospital.

- Grænsen er simpelthen ved at være nået. Vi oplever en ekstrem travlhed på sygehusene, og selvom vi er blevet flere læger, så har vi også fået flere arbejdsopgaver. Der skal nåes mere på kortere tid, siger hun.

Hun håber, at kampagnen kan være med til at ændre dommen for den kvindelige læge, men helt generelt håber hun på, at sagen kan give anledning til dialog mellem medarbejdere og ledelse.

- Sagen her er et signal til hinanden og til ledelsen. Den kan medvirke til en dialog om, om vi gør det godt nok i sundhedsvæsnet, siger hun.

32 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere