Ungarn indfører undtagelsestilstand

To regioner i det sydlige Ungarn er nu i undtagelsestilstand på grund af de mange flygtninge

(Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Ungarn har nu indført undtagelsestilstand i to sydlige regioner, der grænser op til Serbien, skriver nyhedsbureauet AP.

Undtagelsestilstand betyder, at regeringen kan sætte militæret ind mod flygtninge ved grænsen, og tvinge domstolene til at hastebehandle sager om at sende flygtninge retur til lande, som de er rejst igennem. 

To modtagecentre ved grænsen skal angiveligt afgøre asylsager på få timer. I mens siger flere flygtninge i dag med skilte, at de vil sultestrejke indtil Ungarn åbner grænsen.

Ingen serbere
Knap 10.000 flygtninge nåede over grænsen fra Serbien i går, før Ungarn lukkede grænsen og satte en port op. Det er dobbelt så mange, som den hidtidige rekord på en dag.

Ungarns udenrigsminister Peter Szijarto har ifølge AFP udtalt, at Ungarn også planlægger at sætte en port op ved grænsen mod Rumænien for at forhindre, at de mange flygtninge hopper over grænsen her.

Se også: Mailstorm på Ungarns ambassade: Tak, I gør Europa en tjeneste

Dem der ikke nåede over grænsen har sovet i en spontan flygtningelejr. Omkring 500 mennesker har sovet i telte eller under åben himmel i Serbien, som ikke har nogen betjente ved grænsen.

Migranter stiger her om bord på et tog i Gyor i Ungarn 120 kilometer vest for Budapest, som kører til München. (Foto: AP) Samfund - 14. sep. 2015 - kl. 12:14 Tyskland opjusterer: Vi får en million flygtninge i år

Den serbiske udenrigsminister siger, at den ungarnske grænse skal åbnes visse steder for at modstå presset.

60 anholdt
Nu står mange af flygtninge ved porten til Europa ved byen Röscke i Ungarn og råber, fordi grænsen lukkede. Hvis de bliver opdaget i Ungarn, så anholdes de, lyder meldingen fra regeringen.

De ungarske myndigheder har tilbageholdt 60 flygtninge for bryde igennem hegnet langs grænsen i dag.

Samfund - 14. sep. 2015 - kl. 16:54 Ekstra Bladet i Ungarn: Nu lukker de grænsen

Tydelige grænser
Ungarn er af mange flygtninge blevet brugt som transitland, og EU-medlemmet har advaret om, at det ville lukke den uofficielle grænse hermetisk, når mandag blev til tirsdag.

Samtidig arbejder Ungarn med at færdiggøre et 3,5 meter højt hegn på sin 175 kilometer lange grænse mod syd. Det ventes at stå færdigt til oktober.

Derudover har Ungarn i sinde at etablere et hegn på grænsen til Rumænien, hvis flygtningene begynder at komme den vej ind i landet.

Regeringen har besluttet at træffe forberedelser til opførelsen af et hegn på den ungarsk-rumænske grænse.

- Det er en nødvendighed, da menneskesmuglere muligvis vil ændre deres rute på grund af det eksisterende hegn på den ungarsk-serbiske grænse, siger Ungarns udenrigsminister, Peter Szijjarto.

Se også: Ungarn vil sende asylansøgere tilbage til Serbien

190.000 på et år
Politiet i det centraleuropæiske land har registreret, at flere end 190.000 flygtninge er ankommet i år. Dem, som ikke nåede over grænsen, skal nu finde andre ruter. Der er ikke udsigt til en midlertidig åbning.

Flere end 500.000 flygtninge har krydset grænsen til et EU-land i år ifølge Frontex, det europæiske grænseagentur.

Få overblikket over strømmen af flygtninge her:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Kilde: Frontex, The Economist, FN's flygtningehøjkommisariat, Migrationsverket, BBC og Ritzau.

1 af 2 Flygtninge ved grænsen til Ungarn råber på hjælp og adgang til Tyskland. Foto: Mette Pedersen.
2 af 2 
322 kommentarer
Vis kommentarer