Unge afrikanere hamstrer hostesaft: Derfor er det populært

Nigeria vil forbyde produktion og import af hostesaft, der indeholder det vanedannende stof kodein, efter det er kommet frem, at unge bruger det som rusmiddel

Hostesaft er blevet populært blandt unge mennesker i Nigeria, der bruger det som et rusmiddel. Det kan de, fordi nogle af produkterne indeholder kodein. Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto
Hostesaft er blevet populært blandt unge mennesker i Nigeria, der bruger det som et rusmiddel. Det kan de, fordi nogle af produkterne indeholder kodein. Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto

En undercoverjournalist har gjort en uhyggelig opdagelse i sit afrikanske hjemland.

Den nigerianske BBC-journalist Ruona Meyers gik undercover dybt inde i Nigerias kriminelle underverden for at finde ud af, hvor organiseret ulovligt salget af hostesaft er i det vestafrikanske land.

Et familiemedlems afhængighed af kodeinholdig hostesaft blev startskuddet til en kæmpe afsløring af, hvordan produktet misbruges i Nigeria.

Årsagen er, at den ellers receptpligtige hostesaft med kodein er et eftertragtet produkt blandt de unge i det afrikanske land, skriver BBC.

Ifølge BBC bliver produktet solgt til unge nigerianere, som bruger den kodeinholdige hostesaft til at få en rus.

Sagen har vakt stor opsigt i Nigeria, og blandt andre landets førstedame, Aisha Buhari, udtrykte stor bekymring over problemet på Instagram.

Godt nyt til alle med hoste. Spis masser af mørk chokolade og spis det langsomt. Det er det bedste middel mod hoste.(Foto: PR Foto) Sundhed Glem alt om honning og citron - chokolade er bedst mod hoste

Artiklen fortsætter under opslaget ...

Hun opfordrer i sit opslag blandt andet politikere, dommere og medicinalvirksomhederne til at gøre noget ved problemet, som især er stort i den nordlige del af landet.

Forbud mod import og produktion
Regeringen i Nigeria var også hurtigt ude og foreslå et forbud mod import og produktion af hostesaft med kodein, men ifølge den nigerianske sundhedsminister, Olajide Oshundun, kommer forslaget efter flere måneders forberedelse.

- De produkter, der er ude i butikken nu, kan stadig sælges, men producenterne har fået af vide af regeringen, at de ikke må blande kodein i hostesaft længere, siger Olajide Oshundun til BBC.

2 Chainz fotograferet af politiet i Oklahoma City efter en anholdelse i 2013. (Foto: AP) INTL. MusikNYT Populær rapper skal på afvænning

Det er ikke ulovligt at indtage hostesaft med kodein, men det krævede tidligere en recept at få fat i det på lovlig vis. På grund af efterspørgslen på det sorte marked drak op mod tre millioner nigerianere hver dag hostesaft med kodein uden at have recept.

Kan sælge meget mere
BBC fangede en ledende medarbejder i Emzor Pharmaceuticals på video, hvor han blærer sig med, at kunne sælge en million kartoner hver uge på det sorte marked, hvis produktionen tillod det.

Efterfølgende har Emzor Pharmaceuticals valgt at suspendere distributionen af den populære hostesaft, mens en undersøgelse er i gang.

Produktet er også populært blandt mange amerikanske rappere, og rap-stjernen Lil Wayne har tidligere været på afvænning for sit misbrug af 'sizzurp' og 'purple drank', som er betegnelsen for rusmidlet, hvor sød saftevand blandes op med kodeinholdige hostesaft.

59 kommentarer
Vis kommentarer