Annonce:
Annonce:

Unge flygtninge i 7-Eleven kaldte Laura 'luder'

Butikspersonale: Mindreårige fra Sandholm plyndrer og truer os

Annonce:
Følg Samfund

Ribbet og ydmyget.

Oplevelsen er den samme, uanset om man spørger på Q8 eller i 7-Eleven i Allerød: De seneste måneder har de i tiltagende grad været plaget af grupper af helt unge, der stiger af de busser, der kommer fra Center Sandholm.

Helt ned til 14 år
- De er typisk flygtningebørn helt ned til 14 år, som afleder personalets opmærksomhed for at hapse drikkevarer som øl og Red Bull (energi-sodavand, red), siger Gregers Schwarz, butikschef i 7-Eleven på Allerød Station.

Asylfup: Hundredvis af flygtningebørn er voksne

Mikkel Thiel fra Q8, Allerød Stationsvej, siger:

Annonce:

- Det er svært at stille noget op mod de her unge fra Sandholm-lejren, der kommer ind med bussen deroppe og ribber butikken. Ofte er der én, der forsøger at aflede vores opmærksomhed. Det er vi blevet opmærksomme på. Men når de er gået, kan man tydeligt se, at en masse varer mangler, typisk drikkevarer.

Hård kerne af flygtningebørn hærger

Ifølge Gregers Schwarz er der større risiko for tyverier og ballade, når der udelukkende er kvindelige ansatte på job.

- Ofte står de bare og truer dem og kalder dem skældsord. Hvis de ser en mand stående herinde, er de mere tilbøjelige til at blive ude, end hvis det er en kvinde, siger han.

Kaldte Laura ’luder’
Det kan butiksmedarbejderen Laura fra 7-Eleven bekræfte. Hun fortæller, at hun blandt andet er blevet betegnet ’luder’ når hun har bedt de unge mænd eller store drenge stoppe tyverierne.

- Jeg er bange. Vi oplever mange skræmmende ting. Nogle snakker grimt til os. De truer med at dræbe os. En, som stjal, sagde, at han var ligeglad med, om han skulle 14 år i fængsel for at dræbe os, fortæller hun.

Annonce:

Gregers Schwarz og Mikkel Thiel siger, at personalet forsøger at holde stand mod rovene ved at holde blikket stift mod de drenge, som en dreng forsøger at skærme for med sit afledningsforsøg.

- Vi er også begyndt blot at afvise nogle ved døren, men så bliver nogle truende, siger Gregers Schwarz, som flere gange på det seneste har hidkaldt politiet.

- Men når politiet kommer, er de for længst væk.

– Vi er også begyndt blot at afvise nogle ved døren, men så bliver nogle truende, siger Gregers Schwarz, som flere gange på det seneste har hidkaldt politiet. Foto: Jonas Olufson.
– Vi er også begyndt blot at afvise nogle ved døren, men så bliver nogle truende, siger Gregers Schwarz, som flere gange på det seneste har hidkaldt politiet. Foto: Jonas Olufson.

Røde Kors: Ved ikke hvad de laver

De nordafrikanske børn med gadeorienteret adfærd bevæger sig ofte ud af Sandholmlejren efter mørkets frembrud. Ekstra Bladet observerede torsdag og fredag aften i forrige uge, hvordan de i stort tal forlader lejren i grupper af to-fire drenge ved 19-20-tiden og tager med toget til København.

- Vi kan ikke forhindre dem i det, men vi synes ikke, de skal ud og flakke rundt. De er blot 16-17 år, så vi mener ikke, de skal tage ind til København kl. ti om aftenen, siger Jannich Bisp, funktionsleder i Center Sandholm.

- Jeg ved ikke, hvad de laver derinde, og jeg har ikke oplysninger om, at de skulle have en uhensigtsmæssig adfærd, men det er vanskeligt at udelukke, at hvis nogen har et misbrug – hvad nogle af drengene jo har – så skal det finansieres, og misbrug finansieres ofte ved kriminalitet. Når og hvis vi har mistanke om noget kriminelt, melder vi det selvfølgelig med det samme til politiet, som vi har et løbende samarbejde med, siger han.

Et liv med svigt

Jannich Bisp fortæller, at man fokuserer på at give dem en dagsrytme med faste mønstre, hvor de kommer i ordentlig tid i seng om aftenen og op i skole.

- De har oplevet svigt fra voksne og myndigheder hele deres liv op gennem Europa, så vi oplever, at når vi giver dem tillid, omsorg, forudsigelighed og genkendelighed, så er det helt nyt for dem.

- De er ikke vant til, at nogen tager dem alvorligt og viser dem tillid og møder dem i øjenhøjde, så de tror knap på os, men når de så også hører fra andre, at man faktisk kan stole på os, så begynder vi at opbygge den tillid, der er helt afgørende vigtig for, at vi kan sende dem videre.

Børnerådet: De må ikke sætte dagsordenen

I løbet af de seneste to år har 2886 udledsagede mindreårige søgt asyl i Danmark, og formanden for Børnerådet, Per Larsen, mener, at det er vigtigt at skelne mellem de forskellige grupper af flygtningebørn og have særligt fokus på de få brodne kar, så de ikke ødelægger det for flertallet:

Hold fokus

– Man skal holde specielt fokus på dem, dels for at prøve at få dem trukket i den rigtige retning, men også for at skærme andre fra at blive trukket med ind i sådan dårlig adfærd.

– Endelig vil jeg sige, at det også er til skade for hele debatten, fordi ganske enkelte kan sætte dagsordenen for, at alle andre også er banditter.

Sag på sag

Nedenstående er en systematisk søgning i artikler i lokale medier og døgnrapporter fra slutningen af 2013 og frem til dags dato, hvor gerningsmanden har været en mindreårige asylansøger fra Gribskov-lejren, der fra ultimo 2013 og frem til omkring marts 2015 husede unge asylansøgere med gadeorienteret adfærd:

 • Februar 2015: En 19-årig kvinde fra Hillerød får stjålet sin mobiltelefon, da hun er faldet i søvn i S-toget, af en ung, mandlig asylansøger.
 • Februar 2015: To 16-årige fra Marokko blev snuppet under et butikstyveri i Lyngby Storcenter med varer for over 6000 kroner.
 • Februar 2015: Skovgrillens ejere bliver vækket om natten af hætteklædte indbrudstyve, der viser sig at være fire unge mellem 14 og 16 år
 • Februar 2015: En 16-årig asylansøger bliver taget for butikstyveri i Helsingør Bycenter.
 • Februar 2015: En kunde opdagede, at en 16-årig mand er i færd med at stjæle to pakker med boksershorts.
 • Februar 2015: Tre unge asylansøgere fra bliver anholdt for et indbrud.
 • Januar 2015: Nordsjællands Politi pågriber to unge indbrudstyve på 15 og 18 år efter et indbrud i en villa.
 • December 2014: En 16-årig fremsætter knivtrusler mod en Røde Kors medarbejder og slår og sparker de betjente, der kommer for at anholde ham.
 • December 2014: En 15- og en 16-årig drengbliver anholdt for tyveri ved Hillerød station og for at have sparket en mand i hovedet, der forsøgte at stoppe dem.
 • December 2014: Tre unge asylansøgere bliver taget på fersk gerning, mens de var i fuld gang med at stjæle fra sovende s-togspassagerer:
 • December 2014: En 17 årig dreng fra bliver anholdt for at true personalet på stedet og stikke en vagt med kniv.
 • Oktober 2014: Politiet anholder en 15-årig dreng, der sammen med en anden , har spyttet en tog-revisor t i ansigtet og kastet sten mod toget.
 • Oktober 2014: En 17-årig dreng bliver anholdt med tyvekoster fra indbrud på sig. Under en ransagning på drengens værelse finder man også hash.
 • September 2014: 16-årig dreng bliver anholdt på Hillerød Station og sigtet for en række indbrud og indbrudsforsøg i sommerhuse i Tisvildeleje-området.
 • August 2014: To unge bliver fængslet for overfald på en 42-årig mand, der blev slået og sparket og fik stjålet sin mobiltelefon.
 • Marts 2014: 17-årig stjæler en mands, taske, mens han sover i toget.

Politiet: Her går det godt

Ekstra Bladet har foretaget en rundspørge blandt de fem politikredse, der huser de i alt 14 centre herhjemme med uledsagede flygtningebørn, om udfordringerne med denne gruppe:

Fyns Politi:

- Vi kan desværre ikke umiddelbart svare på dit spørgsmål om småkriminalitet blandt uledsagede flygtningebørn, da vi ikke har mulighed for at søge på en sådan kategori, skriver kommunikationsansvarlig Charlotte Nyborg i en e-mail.

Nordjyllands Politi:

- Vi har forhørt os hos vores lokale politiledere, der alle har meldt tilbage, at de ikke har bidt mærke i nogle sager på området, hvorfor de ikke umiddelbart har en opfattelse af dette som en udfordring i stigning, skriver kommunikationsansvarlig Christian Brinck i en e-mail.

Syd og Sønderjyllands Politi:

- Vi har ingen kommentarer til henvendelse, da vi ikke skelner mellem etniske og nationale grupper, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

Midt- og Vestjyllands Politi:

- Der er rigtig godt styr på gruppen af uledsagede flygtningebørn i Vestervig i vores kreds. Der har ikke været en eneste sag med dem i området de seneste fire måneder, lyder det fra Poul Vestergaard-Lau, leder af lokalpolitiet i Thisted.

Midt- og Vestsjællands Politi

- Midt- og Vestsjællands Politi har ikke iværksat særlige politimæssige indsatser i anledning af Røde Kors’ etablering af et flygtningecenter for mindreårige i Annebergparken.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Danmark skal ikke lade sig intimidere
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: