Unge gade-hververe: Vi bliver truet og spyttet på

Spytklatter, trusler, kvælertag og verbale overfald er blot nogle af de oplevelser, som unge såkaldte 'facere' må leve med, når de arbejder på gaden. Hør Jonathan fortælle sin historie herunder.

Her kan du møde Jonathan Ørting, der er en af de mange unge 'facere', som har oplevet at blive verbalt overfaldet i forbindelse med sit arbejde (video: Camilia Soltani)

- Han tog en sten op af lommen og truede mine kollegaer og jeg. Han sagde, at han ville slå os.

Sådan fortæller 19-årige Jonathan Ørting om en arbejdsdag for ikke længe siden.

Jonathan Ørting har været såkaldt 'facer' hos indsamlingsorganisationen Amnesty i snart fem måneder, og ovenstående scenarium er langt fra enkeltstående.

- Det er meget ubehageligt, fortæller han.

Danske kendte 'Dø, klamme bøsse': Derfor anmelder realitystjerne ikke overfald

Det er et problem
Ifølge indsamlingsorganisationernes brancheorganisation Isobro har flere og flere NGO'er de seneste år således indberettet, at deres hververe på gaden bliver groft chikaneret af forbipasserende.

- Det er et problem, som opstår i perioder. Vi skal ikke mere end en måned eller to tilbage, før det var rigtig slemt, fortæller Ole Hoff-Lund, pressechef for Amnesty, der har 20-25 facere i København.

I de slemme perioder oplever de unge 'facere' i snit at blive chikaneret en til to gange om ugen.

- Vi har oplevet en pige, som er blevet overfaldet af nogle unge drenge og blevet tisset på. En anden fik taget kvælertag og var meget traumatiseret af oplevelsen, fortæller Ole Hoff-Lund.

(Foto: Michael Mottlau) 112 To unge mænd fængslet for drabsforsøg

Meld det til politiet
Hvis de unge facere bliver udsat for chikane eller overfald, får de en krisepsykolog tilknyttet af Amnesty. Organisationen opfordrer dog også til, at de unge selv går videre til ordensmagten.

- Hvis de har været udsat for et decideret overfald, opfordrer vi dem til at melde det til politiet. Vi har også haft flere episoder, som er blevet anmeldt allerede, siger Ole Hoff-Lund.

Organisationen forsøger nu at forebygge chikanen ved aldrig at lade de unge stå alene. De skal som minimum stå to ansatte sammen på arbejde og helst flere:

- Vi gør alt, hvad vi kan for at få dem til at føle sig trygge. Men det er noget nyt for os, så vi taler hele tiden om nye initiativer, afslutter pressechefen.

Da Ekstra Bladet var på optagelse oplevede en af de unge facere at blive verbalt overfaldet. Se mere her (video: Camilia Soltani)

1 af 2 
2 af 2 
277 kommentarer
Vis kommentarer