Unge på flugt fra æresvold: Lukket dør hos myndighederne

Landets eneste topsikrede opholdssted for unge, der oplever æreskonflikter, er så presset, at de må afvise desperate unge i døren, for de har nemlig ikke plads

Hina Khalid fortalte i går, hvordan hun var blevet tævet, da hun brød familiens æreskodeks. Unge i hendes situation, der søger hjælp mod den voldelige familie, risikerer lige nu at blive afvist af landets eneste topsikrede krisecenter, fordi der lige nu ikke er pladser nok (Video: Mogens Flindt).

46 unge blev sidste år afvist på grund af pladsmangel, da de henvendte sig til RED-Safehouse, landets eneste topsikrede opholdssted for unge med indvandrerbaggrund. Fælles for dem er, at de alle er flygtet fra deres familie, fordi de er blevet fanget i en alvorlig æresrelateret konflikt.

Samfund Eksplosion i sager om æreskonflikter

RED-Safehouse, der ligger på en hemmelig adresse et sted i Danmark og er udstyret med sluse-system, videooverågning og alarmer, har nemlig de seneste år oplevet en markant stigning i antal henvendelser.

Sidste år henvendte 272 unge sig til opholdsstedet mod 155 i 2010 for at få en af RED Safehouses 23 pladser:

- Det er unge som eksempelvis er truet af tvangsægteskab, vold eller ekstrem social kontrol i forskellige afskygninger, og de har alle været udsat for et kæmpe overgreb, hvor de ikke har deres egen frie vilje, siger Anita Johnson, der er leder af Rehabiliteringscenter for Etniske Unge i Danmark.

- Og når de ender her, er det fordi, at de er bange for de repressalier, der kan komme fra deres familie, og derfor er det naturligvis også vigtigt, at man kan tilbyde dem en plads, siger hun.

Billedet er fra Hina Khalids bryllup med hendes nu fraskilte mand (Foto: Mogens Flindt). Vagthund Hina blev tævet for at vanære sin mand

Socialminister Manu Sareen (R) meldte i december sidste år ud, at der var indgået en politisk aftale om at afsætte 24 millioner kroner fra satspuljerne, som blandt andet skulle gå til at oprette 9 nye sikre pladser i Jylland for unge, der er på flugt fra alvorlige æresrelaterede konflikter.

Og de nye pladser vil i følge Anita Johnson være meget tiltrængte:

- Vores vurdering er, at der lige nu mangler omkring 10 pladser. Derfor ser vi meget frem til, at der kommer et tilbud i Jylland, både på grund af de ekstra pladser, men også fordi vi i dag er det eneste tilbud, og selv om vi bor på hemmelig adresse, så kan det ske, at de unge kommer til at bo for tæt på deres familie.

- Hele problemet med æresrelaterede konflikter er ikke noget, man lige løser overnight, men jeg synes man er på rette vej med den øgede fokus på emnet, og så skal der fortsat arbejdes på at forebyggelse, så man kan forhindre, at de unge havner i så ulykkelig situation, at de må flygte fra deres egne forældre, siger hun.

Ud over de 23 topsikrede pladser på RED-Safehouse råder stedet også over ni eksterne udslusningspladser, som vil blive udbygget udbygget til 10 om et par måneder.

Manu: Hjælpen er på vej

Indvandrerkvinder og mænd, der er havnet i en æresrelateret konflikt med deres familie, risikerer lige nu at blive afvist, når de banker på døren hos det topsikrede opholdssted RED-Safehouse efter hjælp.

Presset er nemlig så stort, at de 23 pladser ofte er fuldt belagte og opholdsstedet må afvise de unge. Men der er hjælp forude, forsikrer socialminister Manu Sareen (R) til Ekstra Bladet.

I december 2014 afsatte socialministeriet 24 millioner kroner til ni pladser til et nyt opholdssted i Jylland. Ifølge planen skal de stå klar i begyndelsen af tredje kvartal af 2015, oplyser ministeren:

- Jeg regner med, at det skulle være helt klart lige efter sommerferien, siger socialministeren.

Han understreger vigtigheden af det nye opholdssted for de udsatte unge indvandrerkvinder og mænd:

- Det skal være med til at række hånden ud til dem og sikre, at de har et sikkert sted at være, for de er faktisk direkte truet på deres liv.

- Det er det første. Altså at sørge for deres sikkerhed. Det næste er at se, om man kan finde en løsning gennem at lande konflikten eller skaffe dem et nyt liv, siger socialminister Manu Sareen.

Eksplosion i æreskonflikter

Det er ikke kun RED-Safehouse, der oplever en stor stigning i antal henvendelser på grund af æreskonflikter. Samme billede tegner sig også på landets krisecentre. Som Ekstra Bladet skrev i går, så viser nye tal fra Landsorganisationen af KvindeKrisecentre(LOKK), at antallet af henvendelser om æresrelaterede konflikter er mere end fordoblet de seneste fem år. I 2009 var der således 440 henvendelser, mens 1183 henvendte sig med en æreskonflikt i 2014.

0 kommentarer
Vis kommentarer