Ups: Fem mordforsøg der gik helt galt

Døden er kun en attentatmand eller en lejemorder væk - heldigvis går det ikke altid som planlagt

Heldigvis er det ikke altid, at lejemorderen rammer sit mål. Foto: Matthew Hogan/Flickr
Heldigvis er det ikke altid, at lejemorderen rammer sit mål. Foto: Matthew Hogan/Flickr

Lejemordere og attentatmænd har gennem historien spredt skræk og rædsel, når de pludseligt går til angreb.

Men det er ikke altid, at det går som planlagt.

Vi har her fundet fem eksempler, hvor gerningsmanden slap mindre heldigt fra sit forsøg. Var de lykkedes, kunne et par af dem endda have ændret verdenshistoriens gang.

Forsøgt myrdet over 100 gange
Få personer har været udsat for så mange attentatforsøg som Cubas tidligere diktator, den nu afdøde Fidel Castro. Flere hundrede gange har små som store planer været udtænkt og forsøgt gennemført for at tage livet af den revolutionære kommunist, der kæmpede sig til magten og smed de amerikanske investorer og mafia-typer ud af landet i 1959.

Alt fra forgiftede og eksploderende cigarer over bomber i muslingeskaller - Castro var en ivrig dykker - til giftpile i kuglepenne. Kort sagt, alt hvad Q fra James Bond-filmene kunne finde på og mere til. Men intet virkede, og Fidel Castro døde en naturlig død i en alder af 90 år i 2016.

Fidel Castro blev udsat for et utal af mordforsøg. Foto: Wikimedia commons
Fidel Castro blev udsat for et utal af mordforsøg. Foto: Wikimedia commons

Forsøgte at dræbe Føreren
Den 8. november 1939 anbragte snedkeren Johann Georg Elser en bombe i Bürgerbräukeller i München, hvor Hitler skulle holde tale. Formålet med bomben var at dræbe Hitler og svække den nazistiske bevægelse, der holdt Tyskland i et jerngreb.

Bomben gik dog først af 12 minutter efter, Hitler var færdig med at holde sin tale, og han undslap dermed den sikre død fra den kraftige bombe.

Johann Georg Elser blev fanget og holdt i live i koncentrationslejren Sachsenhausen helt frem til 16. april 1945, hvor han blev henrettet af Gestapo.

Forsøget var blot ét af over 40 forsøg på at tage livet af den tyske fører, men det blev som bekendt for egen hånd, at han døde dybt under jorden i en bunker i Berlin i 1945.

Hitler blev aldrig snigmyrdet - det kostede millioner af menneskeliv. Foto: Wikimedia commons
Hitler blev aldrig snigmyrdet - det kostede millioner af menneskeliv. Foto: Wikimedia commons

Lejemord på film
Lejemordere og deres bedrifter har også været flittigt filmatiseret. Seneste skud på stammen er The Hitman's Bodyguard, der har premiere 31. august. Filmen har Samuel L. Jackson og Ryan Reynolds i hovedrollerne som henholdsvis verdens mest berygtede lejemorder og en af verdens bedste bodyguards.

I den hæsblæsende action-komedie skal Ryan Reynolds beskytte Samuel L. Jackson, der er kronvidne i en sag mod Hvideruslands præsident, der er sigtet for forbrydelser mod menneskeheden.

Det går ikke stille for sig, og de to rivaler skal finde sammen for at overleve præsidentens hær af lejesvende, der for alt i verden vil slå lejemorderen ihjel.

Hvis bare det var mislykkedes
Når attentatmænd går efter målet, er det ofte tilfældigheder, der afgør om det lykkes eller går helt galt. Følgende mordforsøg har begge dele, og det endte kunne have ændret verdenshistorien, som vi kender den i dag.

Den østrigske ærkehertug og tronfølger Franz Ferdinand var i 1914 på besøg i Sarajevo, Her blev han og hans hustru udsat for et attentat, der i første omgang gik galt.

Gerningsmændene, der alle var serbiske nationalister forenet i gruppen Sorte Hånd, forsøgte først at kaste en bombe på ærkehertugens bil, men bomben ramte ved siden af. Slukøret gik en af attentatmændene, Gavrilo Princip hen for at spise frokost.

Ved en tilfældighed kørte ærkehertugens bil forbi og stoppede lige uden for frokostrestauranten, hvor Gavrillo Princip ventede på sin frokost. Han tog sin pistol frem og gik målrettet hen og skød Franz Ferdinand død.

Attentatet ender i et virvar af overmod, indviklede alliancer og dumhed med at kaste først Europa og senere store dele af verden ud i det, der skulle blive til Første verdenskrig. Af askerne fra den krig kom Anden verdenskrig, og de værste rædsler, verden nogensinde har set.

Havde Gavrillo Princip valgt et andet sted at spise frokost, havde verden unægeligt set anderledes ud i dag.

Skør mand skød præsident
Amerikanske præsidenter har altid været et yndet mål for lejemordere og galninge, og listen over mordforsøg og vellykkede mord er efterhånden lang. Mens mordet på Kennedy er det absolut bedst kendte og mest omtalte, så blev Ronald Reagan også skudt.

Det skete i 1981, hvor en forstyrret mand ved navn John Hinckley Jr. skød den amerikanske præsident i brystet. Da motivet kom frem, stod det klart, at Hinckley var bindegal: formålet med attentat var at imponere skuespilleren Jodie Foster, som han havde været besat af i flere år.

Reagan blev ramt i lungen og sagde efterfølgende til sin kone, Nancy "Honey, I forgot to duck" ("Skat, jeg glemte at dukke mig")

Ronald Reagan kom sig efter attentatet. Foto: Wikimedia commons
Ronald Reagan kom sig efter attentatet. Foto: Wikimedia commons

Reagan kom sig, og Hinckley blev sat bag tremmer efter en dom, hvor han blev erklæret sindssyg i gerningsøjeblikket. Han blev løsladt sidste år efter 35 år bag tremmer.

I dag har han meget strikse rammer om, hvor han må opholde sig, og hvem han må tale med. Han bor hos sin 90-årige mor med forbud mod at tale med pressen. Derudover må han ikke bevæge sig mere end 50 km væk fra sin bopæl. Og så skal han i øvrigt holde sig langt væk fra den nulevende Reagan-familie.

Forsøgte at dræbe paven
Pave Paul XI slap med overfladiske skrammer. Foto: Wikimedia Commons
Pave Paul XI slap med overfladiske skrammer. Foto: Wikimedia Commons

Paver har flere gange været ofre for attentater, og i 1970 var det Pave Paul Xl, der var tæt på at miste livet. Under et besøg i Manilla på Filippinerne forsøgte maleren Benjamin Mendoza Y Amor klædt ud som en præst at stikke paven ihjel med en kniv. Attentatet blev afværget af pavens personlige assistent, der gik i mellem.

Paven slap med mindre knubs, og motivet er aldrig blevet helt fastlagt - de fleste forklaringer går på, at Benjamin Mendoza var mentalt forstyrret. Han fik efterfølgende en kort fængselsstraf og en bøde og fortsatte efterfølgende sin karriere som maler. Han døde i 2004.

Artiklen er sponseret af filmen The Hitman's Bodyguard, der har premiere den 31. august