Ups: Juridisk-svipser gjorde hårde stoffer lovlige i 24 timer

En juridisk smutter gjorde hårde stoffer lovlige i 24 timer i Irland

Med et trylleslag blev designer-stoffer som MDMA og ecstasy gjort lovlige af højesteret i Irland (Foto: Ekstra Bladet)
Med et trylleslag blev designer-stoffer som MDMA og ecstasy gjort lovlige af højesteret i Irland (Foto: Ekstra Bladet)

Personer med en svaghed for ecstasy, MDMA, coke og andre normalt ulovlige stoffer kunne i går gå til den i Irland, da en højesteretsdom med et ophævede forbuddet mod en række euforiserende stoffer.

Det skriver The Guardian.

Baggrunden for lovliggørelsen er en højesteretsdom, der tirsdag rystede det irske samfund.

I dommen lægges det til grund, at samtlige nye stoffer der er tilføjet forbudslisten efter 1977 er blevet tilføjet uden det irske parlaments samtykke.

Det betyder på godt dansk, at stoffer som ecstasy, MDMA og fantacy med et trylleslag blev lovlige i landet, mens hash og andre ældre rusmidler fortsat befinder sig i skammekrogen.

Ophævelsen har fået den irske regering til at haste vedtage en ny lov, der igen gør de skadelige stoffer ulovlige, men i 24 timer kunne irerne altså frit tage for sig af retterne og eksperimentere med alt fra 'magic mushrooms' til crystal meth og ecstasy.

Den opsigtsvækkende sag fik hurtigt Irlands sundhedsminister på banen, der på det kraftigste opfordrede befolkningen til ikke at springe ud i dristige, bevidsthedsudvidende eksperimenter i det pludseligt opståede frirum.

- Jeg opfordre på det kraftigste til, at eventuelt nysgerrige er opmærksomme på den potentielle skadelige virkning de (stofferne red.) måtte have, siger sundhedsminister Leo Varadkar.

En smuttur til Dublin vil dog være forgæves. De irske politikere hastegennemførte tirsdag et lovforslag, der onsdag igen gjorde det lidt mindre kulørt at være irer og forbød stofferne.

12 kommentarer
Vis kommentarer