Urd tvang Lineas familie ud af huset i julen: - Vores børn bliver bange

Stormen Urd har skubbet Linea Lindevall og familien ud af deres hus midt i julen. I årevis har de nemlig forgæves ventet på et dige til at modhjælpe oversvømmelse

Linea Lindevalls hus efter stormen Bodil i 2013. Foto: Privatfoto
Linea Lindevalls hus efter stormen Bodil i 2013. Foto: Privatfoto

Julen har været en travl omgang for familien Lindevall fra Jyllinge, der af frygt for stormen Urd har tømt huset for møbler og flyttet børnene hjem til mormor.

I 2013 blev deres hus nemlig oversvømmet af knap 65 centimeter vand under stormen Bodil. Og siden har de og Jyllinges andre beboere forgæves ventet på et dige, der i øjeblikket ligger i klemme med årlange sagsbehandlingstider i Miljø- og Naturklagenævnet.

En sagsbehandlingstid, miljøminister Esben Lunde Larsen efter egne ord havde forsøgt at formindske ved at flytte sagen væk fra Miljøministeriets departement.

- Vi kæmper og vi kæmper, og der bliver ikke gjort noget fra de der klageinstanser. Vi føler, det er som at slå i en dyne, siger Linea Lindevall til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billede...

Familien regner med at flytte tilbage i deres hus i dag, tirsdag, fortæller Linea Lindevall. Foto: Privatfoto
Familien regner med at flytte tilbage i deres hus i dag, tirsdag, fortæller Linea Lindevall. Foto: Privatfoto

Samfund Mogens ramt af Urd: Julen delvist ødelagt af tyndslidte nerver

Børn bliver bange
Imens Linea Lindevall og parrets to børn i øjeblikket bor hos mormor, kæmper hendes mand mod vandmængderne hjemme ved huset, der dog denne gang er sluppet for oversvømmelser. Anderledes står det imidlertid til med området omkring.

- Jeg føler, at vi er konkurs. Vi kan ikke sælge huset, og det koster os penge, hver gang der sker noget. Men det vigtigste er nok, at det koster rigtig, rigtig meget på det personlige og psykiske plan - og på mine børn, der bliver bange hver gang, siger hun.

Som følge af stormvarslen har familien heller ikke fået ordentlig søvn siden den 23. december.

Tredje gang
Ved årets stormvarsel er det tredje gang, Linea Lindevall og familien har sat gang i storm-sikringen. Venner og familie er blevet involveret, møbler flyttet og huset gjort klar til vandmængderne.

Lige hårdt er det hver gang. Særligt for parrets to drenge, der endnu ikke har haft mulighed for at lukke deres julegaver ordentligt op.

- Der er ingen grund til, at de pakker det op, for at det hele skal pakkes ned igen og flyttes. Så når vi kommer hjem, skal jeg lege med Lego med mine børn, lyder det fra Linea Lindevall, der regner med at flytte tilbage i huset senere i dag, tirsdag.

Samfund Peters hus oversvømmet for tredje gang: Jeg kan ikke finde ord

Artiklen fortsætter under billedet...

Sandsække forsøgte at holde vandet ude under stormen Bodil i 2013. Foto: Privatfoto
Sandsække forsøgte at holde vandet ude under stormen Bodil i 2013. Foto: Privatfoto

Træt af Lunde
Dige-sagen har efterhånden gjort moren til to godt mættet, og at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) for nyligt har afgivet urigtige oplysninger om klagesagernes lange behandlingstid, gør kun galt værre.

- Han taler, som han har forstand. Men han har jo ikke været ude og se området. Han ved ikke, hvor kriminelt det hele er, lyder det fra den frustrerede beboer.

Esben Lunde Larsen oplyste nemlig i et brev til Roskilde Kommune tidligere på året, at det var for at sikre god og effektiv sagsbehandling, at klagesagerne over det kommende dige blev flyttet til Natur- og Miljøklagenævnet frem for Miljøministeriets departement.

Men da han på et samråd i november måned skulle forklare, hvorfor han flyttede sagerne over til klagenævnet, når sagsbehandlingstiderne også her løber op i år snarere end måneder, afviste han at kende til de lange sagsbehandlinsgtider, som ifølge Socialdemokraterne hænger sammen med regeringens beslutning om at flytte statslige arbejdspladser til provinsen.

'Da jeg sender brevet, har jeg ikke nogen viden om, at konsekvenserne skulle få den negative virkning, vi ser nu. Derfor bruger jeg den slags formulering,' lød Esben Lundes forklaring på samrådet.

Men den forklaring er direkte usand, hvilket Esben Lunde Larsen efterfølgende måtte indrømme og beklage.

- Regeringen har vidst, at udflytningen af statslige arbejdspladser ville have en pris. Desværre formulerede jeg mig upræcist på samrådet den 23. november. Det beklager jeg. Folketinget blev i foråret orienteret om længere sagsbehandlingstider i nævnet som følge af udflytningen, udtalte Esben Lunde i november til Berlingske.

Tilbage står, at familien Lindevall fortsat må vente på en afklaring af, hvorvidt Roskilde Fjord bliver udstyret med diger og stormbeskyttelse. Først med udgangen af første kvartal af 2017 forventes en afklaring på sagen fra Natur- og Miljøklagenævnet.

98 kommentarer
Vis kommentarer