Urolige danskere fanget i uro-helvede: - De har låst vores hoteldør

Kristoffer K. måtte flygte fra tåregas, brosten og flasker, der fløj gennem luften under dagens voldelige demonstrationer i Paris

'De gule vester' skaber kaos og problemer for danske turister, der befinder sig i den franske hovedstad. Foto: Ritzau Scanpix
'De gule vester' skaber kaos og problemer for danske turister, der befinder sig i den franske hovedstad. Foto: Ritzau Scanpix

Lørdag skaber 10.000 demonstranter krigslignende scener i Paris.

Luften har været tyk af røg fra de mange bilafbrændinger, der gennem lørdagen har været et symbol på den enorme utilfredshed over stigende leveomkostinger for franskmændene.

Politiet er gået til modangreb mod de brostenskastende demonstranter, der er blevet bekæmpet med tåregas og knebler. Flere end tusind mennesker er blevet anholdt, lyder det fra Frankrigs indenrigsminister Christophe Castaner.

Tæt på Bastillepladsen i Paris er der voldsomme uroligheder lørdag aften. Foto: AP/Thibault Camus
Tæt på Bastillepladsen i Paris er der voldsomme uroligheder lørdag aften. Foto: AP/Thibault Camus

Uvirkelige scener
Ekstra Bladet har talt med flere danskere, der lige nu befinder sig i den franske hovedstad. De utrykker stor bekymring over de voldsomme uroligheder, som Ifølge indenrigsminister Castaner har medført, at 135 er kommet til skade lørdag. 17 af de sårede er betjente.

26-årige Kristoffer K. har befundet sig i Paris siden torsdag. Han fortæller til Ekstra Bladet, at han og en kammerat lørdag stemplede ud fra hotellet til uvirkelige scener tæt på Batillepladsen i hjertet af byen.

- Vi var fanget i et kaos. Der fløj flasker om ørerne på os fra den ene side, og vi blev overdynget af tåregas fra den anden side. Det begyndte egentlig meget roligt i morges, men pludselig blev det ret voldsomt, og vi blev nødt til at løbe for at komme væk.

Kristoffer K. fortæller også om brændende skraldespande og smadrede butikker selv i mere rolige kvarterer.

- På et tidspunkt, da vi skulle hjem mod hotellet, udviklede det sig så voldsomt, at vi var nødt til at gå ind på en cafe for at komme væk fra en stor march, der var i gang. Det har været en lidt for spændende dag, slår han fast.

De franske myndigheder har indsat et hav af patruljevogne og større militærkøretøjer for at holde styr på uromagerne. Foto: Ritzau Scanpix/Rafael Yaghobzadeh
De franske myndigheder har indsat et hav af patruljevogne og større militærkøretøjer for at holde styr på uromagerne. Foto: Ritzau Scanpix/Rafael Yaghobzadeh

Hotel låst af
En anden, som Ekstra Bladet, har været i kontakt med, er 19-årige Marie-Louise Jepsen, som først på aftenen befinder sig på sit hotel. Hun og en veninde har nemlig ikke kunnet komme ud det meste af dagen, skriver hun i en mail fra hotelværelset:

'Vi er to piger, der befinder os i Paris, og her har hotellet låst hoteldøren'.

Klokken 20.30 taler Ekstra Bladet med veninden Josefine Lorentzen, som fortæller, at de for første gang siden morgenstunden har bevæget sig ud.

- Vores sikkerhedschef på hotellet har lige givet os lov til at komme ud nu, men ellers har vi siddet på hotellet det meste af dagen, og det har selvfølgelig været mega ærgerligt.

Hun forklarer videre, at de to veninder nu skal ud og finde noget mad, hvis de altså kan.

- Vi var heldige at finde én eneste butik, der havde åbnent i morges. Nu håber vi bare, at vi kan finde et sted igen, siger hun til Ekstra Bladet.

Ude på gaden har politiet kæmpet en nærmest umulig kamp for at holde styr på urostifterne. Hos de anholdte har betjente beslaglagt hammere, baseballbats og petanquekugler.

Det meste af det centrale Paris er blevet lukket forud for de forventede uroligheder, der har et været et varemærke for 'De Gule Veste'.

Der befinder sig 8000 politifolk  i byens gader.

Man skal ikke længere tilbage end sidste weekend før det også kom til meget voldsomme sammenstød i Paris med barrikader og biler i brand.

Det var de værste uroligheder i byen siden 1960'erne. Dagens demonstrationer har også bredt sig til andre byer i Frankrig, hvor de anslås, at cirka 125.000 mennesker har været på gaden for at lufte deres utilfredshed lørdag.

Flere butikker er komplet ødelagte efter urolighederne. Foto:  Ritzau Scanpix
Flere butikker er komplet ødelagte efter urolighederne. Foto: Ritzau Scanpix

Foto: Ritzau Scanpix Samfund - 8. dec. 2018 - kl. 12:04 Politi skyder med tåregas mod demonstranter i Paris' midte

Se også: Voldsomme uroligheder breder sig: - Det vil eksplodere i aften

230 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere