USA har fortsat tiltro til forulykket Boeing-model

De amerikanske luftfartsmyndigheder mener trods styrt, at flytypen Boeing 737 MAX 8 er flyvedygtig.

USA har fortsat tiltro til Boeing-modellen 737 MAX 8. Det på trods af, at flyet inden for de seneste måneder har været involveret i to dødsulykker. Foto: Ritzau Scanpix
USA har fortsat tiltro til Boeing-modellen 737 MAX 8. Det på trods af, at flyet inden for de seneste måneder har været involveret i to dødsulykker. Foto: Ritzau Scanpix

De amerikanske luftfartsmyndigheder (FAA) mener fortsat, at flytypen Boeing 737 MAX 8 er flyvedygtig.

Det oplyser USA's transportminister, Elaine Chao.

Ifølge hende vil FAA mandag aften udsende en besked om, at man fortsat betragter flyet som værende flyvedygtigt.

Det var et Boeing-fly af netop den type, som søndag styrtede i Etiopien. I alt 157 mennesker mistede livet.

- Hvis FAA opdager et problem, der påvirker sikkerheden, så vil ministeriet straks tage affære. Jeg vil gerne have, at folk ved, at vi tager de her hændelser, de her ulykker, meget seriøst, siger Elaine Chao.

Søndagens styrt var det andet flystyrt med den populære Boeing 737 MAX 8 på under seks måneder. I oktober styrtede et fly ned i Indonesien. Her mistede i alt 189 personer livet.

Hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i Danmark skeler man til både de amerikanske (FAA) og europæiske (EASA) certificeringer af Boeings fly.

- Alle trafikfly er certificeret af et system eller en myndighed. I det konkrete tilfælde har denne flytype blandt andet en FAA-certificering og en EASA-typecertificering, siger kontorchef Michael Dela i en skriftlig udtalelse.

Han understreger, at det kræver et stort kendskab til en flytype, før man kan beslutte, om man vil "grounde" det.

- Denne kapacitet har vi ikke nødvendigvis på myndighedsniveau i Danmark og kan derfor ikke på et fagligt godt nok niveau forholde os til denne sag, lyder det fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Søndagens ulykke har ramt den amerikanske flyproducent hårdt.

Boeings aktie faldt således med knap 13 procent på det amerikanske aktiemarked fra åbningen mandag.

Det er ifølge Financial Times det største kursfald for Boeing siden september 2001 i efterdønningerne af angrebet 11. september i USA.

Ved lukketid mandag var kursen faldet med fem procent.

Boeings 737 MAX-serie er flyproducentens hurtigst sælgende fly.

Ifølge Financial Times er der i Boeings ordrebog bestillinger på over 5000 fly af typen, hvoraf de 300 er blevet leveret.

Men ikke alle har lige stor tiltro til Boeing efter to ulykker inden for seks måneder.

Mandag aften oplyser det mexicanske flyselskab Aeroméxico således, at det indstiller alle flyvninger med selskabets seks Boeing 737 MAX 8, indtil der er klarhed over Etiopien-ulykken.

Tidligere mandag oplyste Kinas myndighed for civil luftfart, at det har beordret alle landets luftfartsselskaber til midlertidigt at holde fly af denne type på jorden.