USA: Henrettede mand med hul i hovedet

Vidste godt, hvorfor han skulle henrettes, sagde anklageren

(AP Photo/Missouri Department of Corrections)
(AP Photo/Missouri Department of Corrections)

En 74-årig hjerneskadet og dement mand, som havde slået en politibetjent ihjel, er blevet henrettet i staten Missouri i USA.

Cecil Claytons henrettelse med giftsprøjte fandt sted tirsdag aften amerikansk tid. Det var mere end 40 år efter han fik en træsplint i hjernen i en savværksulykke i 1972.

Som følge af ulykken mistede Cecil Clayton en femtedel af sin frontallap.

Claytons advokat havde argumenteret for, at hjerneskaden havde fået Clayton til drastisk at ændre personlighed og derefter ikke var ansvarlig for sine handlinger. Den påstand afviste højesteret dog.

Ikke inhabil trods hul i hovedet

- Cecil Clayton havde bogstavelig talt et hul i hovedet. Det, at man henretter ham uden at en høring er ikke i overensstemmelse med forfatningen, loven i Missouri og basal menneskeværdighed, sagde hans advokat, Elizabeth Unger Carlyle i en pressemeddelelse efter henrettelsen. Verden bliver ikke et sikrere sted af, at Mr. Clayton er blevet henrettet.

Indsatte som er idømt henrettelse har ret til en høring, hvis de påstår, de ikke var ved deres fulde fem. Men ifølge højesteret i Missouri havde Cecil Clayton ikke fremlagt nok beviser til at opfylde kravene for en høring.

Se også: Henretter dårligt begavet fange

Ikke spørgsmål om skyldighed

Statens anklager fremhævede, at lægeeksperter havde konkluderet, at Cecil Clayton fuldt ud forstod, hvorfor han skulle henrettes. Derfor kunne han godt idømmes dødsstraf.

Der var ikke spørgsmål om Cecil Claytons skyld. Han blev erklæret skyldig i at have slået politibetjenten Chris Castetter ihjel efter et husspektakel i 1996.

Cecil Clayton var den fange, der havde siddet længst tid på Missouris dødsgang.

53 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere