USA opgav dødstal efter orkan til at være 64: 'Mindst 4645 mennesker blev dræbt'

Ny Harvard-rapport viser, at der døde langt flere under og umiddelbart efter orkanen Maria, som sidste år ramte Puerto Rico

Forstå en tropisk orkan på ét minut. Foto/redigering: AP/Mikkel Cramon

Mindst 4645 mennesker døde sidste år i Puerto Rico under eller umiddelbart efter orkanen Maria.

Det viser en forskningsrapport fra universitetet Harvard, som netop er blevet offentliggjort i det medicinske tidsskrift New England Journal of Medicin, skriver Washington Post.

Antallet er næsten 70 gange højere end det officielle dødstal på 64, som de amerikanske myndigheder har oplyst. Andre uafhængige undersøgelser har tidligere fastsat antallet af omkomne som følge af orkanen til omkring tusind.

Harvardstudiet viser, at årsagerne til det høje dødstal blandt andet skyldes store mangler i sundhedspleje over for især ældre og kronisk syge.

Eksperter siger, at det har været vanskeligt at opgøre det præcise dødstal på grund af de omfattende strømafbrydelser og ødelæggelser, som stormen forårsagede.

Forskerholdet har blandt andet besøgt 3300 tilfældigt udvalgte familier i Puerto Rico for at skaffe oplysninger og har sammenholdt oplysningerne med dødeligheden på øen året før.

De fandt frem til, at dødeligheden på øen i perioden mellem 20. september 2017 og 31. december 2017 var 14,3 pr. 1000 indbyggere. Det er 62 procent højere end dødeligheden i samme periode i 2016, fastslår rapoorten.

Orkanen ramte Puerto Rico 20. september 2017. Tusinder blev evakueret på grund af stormflod. Foto: AP
Orkanen ramte Puerto Rico 20. september 2017. Tusinder blev evakueret på grund af stormflod. Foto: AP

- Resultatet af undersøgelsen viser, at det officielle dødstal på 64 er betydeligt skudt ved siden af i forhold til det sande billede efter orkanen Maria, skriver forfatterne til rapporten.

Det officielle dødstal er blevet skarpt kritiseret af eksperter, og det nye studie kritiserer også Puerto Rico's måde at opgøre dødstal på.

Ødelæggelserne efter orkanen Maria vurderes til at have forårsaget skader for 90 milliarder dollar. Det gør Maria til den tredjedyreste orkan, der har ramt USA siden 1900.

Orkanen forårsagede betydelige ødelæggelser. Foto: AP
Orkanen forårsagede betydelige ødelæggelser. Foto: AP
 

Puerto Rico er amerikansk territorium.

39 kommentarer
Vis kommentarer