Usædvanlig retssag: Jettes el-allergi kostede hende jobbet

En anderledes, men måske udslagsgivende retssag finder sted i Retten i Sønderborg fredag, hvor det skal afgøres, om Ankestyrelsen traf den rigtige beslutning i forhold til Jette Paulsens el-allergi

45-årige Jette Paulsen har siden 2014 døjet med elektromagnetisk hypersensitivitet. Privatfoto
45-årige Jette Paulsen har siden 2014 døjet med elektromagnetisk hypersensitivitet. Privatfoto
Følg Samfund

Lidelsen elektromagnetisk hypersensitivitet lyder måske som en konspirationsteori opfundet af en person i sølvpapirshat, men for Jette Paulsen er det virkelighed.

Overfølsomheden overfor elektromagnetisk stråling har nemlig gjort hendes liv meget besværligt.

Fredag begynder så en noget uvant, men måske ganske vigtig sag i Retten i Sønderborg.

Sygeplejersken Jette Paulsen har nemlig stævnet Ankestyrelsen i en sag, der omhandler hendes el-allergi og dagpenge.

Helt forfærdeligt
45-årige Jette kan ikke tåle mobilsignaler og trådløst internet. Det gjorde, at hun i 2014 blev sygemeldt og senere fyret fra sit arbejde som hjemmesygeplejerske.

Aabenraa Kommune afgjorde, at hun ikke kunne få sygedagpenge. Samtidig konkluderede hendes A-kasse, at hun ikke stod til rådighed for arbejdsmarkedet og derfor heller ikke kunne få dagpenge.

Begge afgørelser blev senere stadfæstet af Ankestyrelsen.

- Det har været forfærdeligt på rigtig mange måder. Jeg har følt mig ret magtesløs i systemet, siger Jette Paulsen til Ekstra Bladet

Jettes lidelse kaldes elektromagnetisk hypersensitivitet (EHS). Det betyder, at man er overfølsom overfor mobilsignaler og trådløst internet. Ifølge WHO er symptomerne blandt andet rødhed og svien i huden samt træthed, koncentrationsbesvær, svimmelhed og hjertebanken.

Elektromagnetisk Hypersensivitet (EHS)

* EHS er ikke anerkendt af World Health Organization (WHO) som en selvstændig klinisk diagnose, fordi det indtil nu ikke har været muligt videnskabeligt at finde en sammenhæng mellem EHS-symptomer og eksponering for wifi, mobiler og andet trådløs kommunikation.

* Symptomerne på EHS er mange og varierer fra patient til patient, men kan være rødhed, kilden og svien i huden, træthed, koncentrationsbesvær, svimmelhed, kvalme, hjertebanken og fordøjelsesforstyrrelser.

* Der er flere registrerede tilfælde af EHS i Sverige, Tyskland og Danmark end i Storbritannien, Østrig og Frankrig.

Kilde: WHO, Sundhedsstyrelsen og EHS-foreningen

Nu har hun altså stævnet Ankestyrelsen for deres afgørelse fra 2015.

Hvordan fredagens sag ender, kan få stor betydning for andre el-allergikere. Hun kunne heller ikke få dagpenge fra sin A-kasse, da de ikke mente, hun stod til rådighed for arbejdsmarkedet.

Sagen er den første af sin art i Danmark, og derfor kan dens udfald også få stor betydning for andre el-allergikere.

Uvidende læger
Jette fandt ud af, at hun lider af EHS, da hun skiftede job til hjemmesygeplejen og pludselig skulle tale i mobiltelefon mere end før.

- Jeg begyndte at få symptomer, som smerter inde i hovedet, nedsat hørelse, tinitus, hovedpine, koncentrationsbesvær og svimmelhed, siger hun.

I starten anede hun ikke, hvad der var galt, men efter mange søgninger på internettet, kom hun i kontakt med EHS-foreningen, der kæmper for at få sat lidelsen på dagsordenen. Her kom hun i kontakt med en speciallæge, der diagnosticerede hende med EHS. Hendes egen læge var noget skeptisk til at starte med.

- Min oplevelse af lægerne er, at de ikke har kendskab til det her, men da min læge fik forklaret al den forskning, der ligger bagved, ville hun godt anerkende diagnosen, siger Jette.

Nu lever Jette og hendes familie til daglig med det, hun selv betegner som EHS i svær grad, og det er ikke lige let.

- Vi har slukket vores trådløse internet og min familie bruger ikke deres mobiltelefoner, når jeg er hjemme. Selv bliver jeg meget påvirket af strålerne i det offentlige rum, derfor forlader jeg ikke så tit mit hjem, siger hun.

Accept af EHS
For Pernille Schriver, der er formidlingskoordinator i EHS-foreningen er fredagens sag også meget vigtig.

- Det er okay at have høfeber, allergi overfor jordbær eller nikkel, men det er ikke godkendt at være allergisk overfor el. Vi har ikke de samme rettigheder, som andre danskere, siger hun til Ekstra Bladet.

Kan symptomerne ikke være tegn på andre ting?

- Jo, det kan det, men hvis EHS ikke bliver italesat, så får man alt muligt andet medicin, men hvis det så viser sig, at man egentlig bare skulle slukke sin mobiltelefon, så er det jo lidt omsonst at begynde at proppe piller i folk i stedet for, siger hun.

Håb for fremtiden
Tilbage står Jette med et håb om, at denne sag kan hjælpe hende videre.

- Jeg håber sådan, at jeg kan komme videre. Det har hele tiden været mit ønske at vende tilbage til arbejdsmarkedet i det omfang, jeg kan.

- Den tillid, jeg engang havde til vores samfund, er væk nu, men jeg har hele tiden håbet på en løsning, siger hun.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?