Usædvanligt vejr over Danmark: Tropisk orkan har kurs direkte mod Europa

En tropisk orkan bevæger sig lige nu mod Europa, og det giver op mod 20 grader til Danmark søndag og mandag

Se det her - sådan kan en tropisk orkan nå helt til Danmark. (Video: Mikkel Cramon)

Solskin, skyfrit og 20 grader.

Det er den vejrsituation, vi kan forvente søndag og mandag, når den tropiske orkan Ophelia bevæger sig mod Europa.

Normalt er det ellers Caribien og USA, der først står for skud, når de tropiske orkaner bevæger sig mod land, men denne gang bevæger den sig mod nordøst med kurs mod Azorerne og Europa.

- Ud fra vores vejrkort kan vi se, at den tropiske storm Ophelia lige nu bevæger sig mod Irland. Normalt ville sådan en tropisk storm bevæge sig mod nordøst op langs USA og videre mod Grønland, men det ser ikke ud til at ske i dette tilfælde, hvor den i stedet bevæger sig mod Europa, siger Anne Bodholdt, der er vagthavende meteorolog hos DMI, til Ekstra Bladet.

Den tropiske orkan fører varieret vejr med sig på sin vej mod Europa. På Azorerne vil der komme storm, i Irland orkan, mens en meget sommerlig varme vil ramme Danmark.

- Den tropiske orkan ser ud til rigtig at tage fat i Irland i weekenden, hvor der vil blive regn og rusk. Til gengæld vil den tropiske orkan også skabe varme fra sin østside, og det vil gøre, at Danmark bliver ramt af et frontsystem med meget lun luft, siger meteorologen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Den tropiske storm Ophelia sender i weekenden sommerligt vejr mod Europa og Danmark. Foto: AP
Den tropiske storm Ophelia sender i weekenden sommerligt vejr mod Europa og Danmark. Foto: AP
 

Op til 20 grader
Når Ophelia bevæger sig mod Europa, kan vi se frem til lunt vejr og op til 20 grader i store dele af Danmark søndag og mandag.

- Lørdag kommer der en svag front over os, og det bliver derfor en skyet omgang. Men allerede lørdag begynder temperaturerne at stige og komme op omkring de 14-17 grader. I løbet af søndagen drejer vinden mod syd, og det gør, sammen med den varme luft sydfra fra Ophelia, at vi får rigtig pænt vejr over Danmark. I store dele af landet vil vi få omkring 17-18 grader, men flere steder vil vi også ramme de 20 grader, og det er meget højt for oktober måned, hvor dagstemperaturerne normalt ligger på 13 grader, siger Anne Bodholdt.

Ifølge TV2's meteorolog Anders Brandt er Ophelia nu på vej mod et område, hvor kun ganske få tropiske orkaner nogensinde når hen til. Ophelia vil lørdag bevæge sig syd om den portugisiske øgruppe Azorerne, som kan blive ramt af regn og kraftige vindstød.

Herfra vil den som en tropisk kategori 1-orkan bevæge sig mod nordøst og mod Spanien. Først i løbet af søndagen vil stormen miste sine tropiske egenskaber henover det kølige havvand omkring Europa.

Det forventes at ske i et område, hvor der kun er set tropiske orkaner otte gange siden 1842.

Kun to gange har tropiske orkaner ramt Euopa.

- Det er klart, at når Ophelia tager den her anderledes bane, så er det medvirkende til, at der kommer sommerlig varme mod Danmark, fordi det skaber et højtryk over Centraleuropa, lyder det fra Anne Bodholdt fra DMI.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen