USA's flådeenheder i Japan får drikkeforbud

Okinawa's guvernør og mange af de lokale indbyggere ønsker at slippe af med amerikanske baser.

Den amerikanske flåde nedlagde mandag forbud mod indtagelse af alkohol for alle udstationerede soldater i Japan, efter at det japanske politi har anholdt en amerikansk marinesoldat på den sydlige ø Okinawa.

Han er sigtet for at have kørt bil i beruset tilstand og have såret to personer i et sammenstød.

- I årtier har vi haft stærke relationer til Japans befolkning.

- Det er fuldstændigt afgørende, at hver eneste flådesoldat har forståelse for, hvordan vore handlinger påvirker de relationer og alliancen mellem USA og Japan som helhed, hedder det i en pressemeddelelse.

Den er udsendt af kontreadmiral Matthew Carter, som er øverstkommanderende for de 18.600 amerikanske flådesoldater i Japan.

Den seneste episode sker på et tidspunkt, hvor det amerikanske militær i Japan stadig er inde i en officiel 30 dage lang sørgeperiode på baserne i Okinawa, efter at en civil ansat amerikaner på baserne mistænkes for at have forvoldt en 20-årig japanske kvindes død.

Denne sag har skabt udbredt harme i lokalområdet, og amerikanerne har truet med som reaktion at flytte basen til en mindre befolket del af Okinawa, hvilket blev aftalt i 1995, efter at personer fra det amerikanske militær havde voldtaget en japanske skolepige.

Okinawa's guvernør og mange af de lokale indbyggere ønsker at få fjernet det amerikanske militær fra øen.

Det nye alkoholforbud kommer til at gælde "indtil medlemmer af flåden forstår betydning af ansvarlig adfærd i den amerikansk-japanske alliance."

Flådesoldaterne har også forbud mod at forlade baserne for at gå i byen, og de soldater, som bor uden for baserne, har kun ret til at gå ud for at ordne "helt essentielle ærinder."

Familiemedlemmer til soldater og civile, der arbejder for flåden er ikke berørt af det nye alkoholforbud, men der opfordres til at vise solidaritet.

8 kommentarer
Vis kommentarer