USA's flådeminister bliver fyret efter sag om Navy Seal

Tilliden til flådeminister Richard Spencer er væk, meddeler USA's forsvarsminister, Mark Esper

Følg Samfund

USA's forsvarsminister, Mark Esper, har bedt flådeminister Richard Spencer om at fratræde sin post.

Det gør han som følge af Spencers håndtering af en sag om en Navy Seal (flådens specialstyrker, red.), der er beskyldt for krigsforbrydelser. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ministeren for den amerikanske flåde tjener som øverste chef for både flåden og marinekorpset.

Sagen, hvor Spencer beskyldes for at være gået udenom forsvarsministeren, har fået Esper til at miste tilliden til flådeministeren, fremgår det af en pressemeddelelse.

- Jeg er meget bekymret over den opførsel, som en ledende medarbejder i forsvarsministeriet har udvist, siger Esper i meddelelsen.

- Desværre har jeg som følge heraf besluttet, at minister Spencer ikke længere har min tillid i forhold til at fortsætte på sin post. Jeg ønsker Richard alt godt.

Sagen handler om Edward Gallagher fra flådens specialstyrker. For godt og vel en uge siden fik han af præsident Donald Trump den rang tilbage, som han besad, før han blev kendt skyldig i en militær retssag tidligere på året.

Gallagher, en højtrangeret Navy Seal, var anklaget for en række krigsforbrydelser under sin udstationering i Irak i 2017.

Han er blevet fundet skyldig i på ulovlig vis at posere med et lig. Det førte til, at han blev degraderet. Men den beslutning blev altså omgjort af præsident Donald Trump.

I den sag beskylder forsvarsministeriet flådeminister Spencer for på egen hånd at have forhandlet med Det Hvide Hus. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Her skulle Spencer have opfordret Det Hvide Hus til at undlade at blande sig i sagen. Og i så fald ville Gallagher selv træde tilbage fra specialstyrkerne.

Angiveligt involverede Spencer ikke forsvarsminister Esper i sit forslag, hvilket altså ikke kunne accepteres.

Den amerikanske flåde havde sat gang i en proces, hvor et udvalg af fagfæller skulle bedømme, om Gallagher og tre andre Navy Seals i sidste ende skulle smides ud af specialstyrkerne.

Men Trumps indblanding har forstyrret processen, da præsidenten blandt andet på Twitter har erklæret, at Gallagher under ingen omstændigheder kommer til at miste sin rang.

LIGE NU
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+