Utøya-støttegruppe: Breiviks forhold står mål med hans gerning

Støttegruppe hæfter sig ved, at Breivik fortsat bliver forhindret i at sprede sit budskab.

Det kommer bag på den norske støttegruppe efter Utøya-tragedien, at den dømte massemorder Anders Behring Breivik, onsdag har fået rettens ord for, at han sidder for ofte isoleret og er under for omfattende kontrol.

- Jeg er lidt skuffet og vældig overrasket over dommen, siger Lisbeth Røyneland, der er formand for Den Nationale Støttegruppe efter 22. julihændelserne, til det norske medie NRK.

I en opsigtsvækkende afgørelse har Oslo Tingrett afgjort, at forholdene, som Breivik afsoner under, er i strid med den europæiske menneskerettighedskonventions artikel tre.

Denne artikel siger, at ingen må udsættes for tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.

Lisbeth Røyneland mener dog ikke, at Breiviks afsoningsforhold er for strenge.

- De står mål med det, han har gjort. Han har trods alt dræbt 77 mennesker, siger hun til NRK.

Retten har slået ned på, at Breivik stort set er overladt til sig selv 22-23 timer i døgnet, og at han siden sin anholdelse har været udsat for mange hundreder kropsvisiteringer i nøgen tilstand og har fået håndjern på over 3000 gange.

Samtidig er bevægelsesfriheden på afdelingen, hvor Breivik sidder som eneste indsat, meget begrænset, og muligheden for menneskelig kontakt er lille.

Støttegruppen hæfter sig dog ved, at Breivik ikke fik medhold i, at den norske stat har forbrudt sig mod menneskerettighedskonventionens artikel otte, der handler om retten til privatliv og offentlig korrespondance.

Anders Breivik har klaget over, at hans private korrespondancer gennemgås, og at han kan nægtes eksempelvis at afsende et brev, hvis man mener, korrespondancen kan udgøre en fare.

Men den anklage er retten altså ikke enig i.

Ifølge støttegruppen var dette punkt, det vigtigste for dem, fordi de ikke har ønsket, at Breivik frit kan sprede sine budskaber.

18 kommentarer
Vis kommentarer