Utrolig video: Politiker sætter ild til flod for at bevise påstand

Ifølge det australske parlamentsmedlem kan han sætte ild til floden på grund af en nærliggende gasboring. Se ham antænde floden herunder

Se Jeremy Buckingham sætte ild til Condamine-floden her.

Den australske politiker Jeremy Buckingham vakte stor opsigt i slutningen af sidste uge, da han på sin egen Facebook-side delte en video, hvor han sætter ild til vandet på Condamine-floden i den australske delstat Queensland. Det skriver The Guardian.

Ifølge Buckingham, der er parlamentsmedlem i New South Wales for det grønne parti 'The Greens', er det muligt at sætte ild til floden på grund af den metangas, der siver op fra undergrunden og får vandet til at boble.

Se politikeren sætte ild til flodvandet i klippet over artiklen.

Jeremy Buckingham påpeger, at der blot en kilometer væk fra stedet udvindes gas ved hjælp af såkaldt fracking, en omdiskuteret udvindingsmetode, der blandt andet kan forurene grundvandet og forårsage utilsigtede udslip af metangas.

Se også: Udbredt glæde i rød blok over farvel til skifergas

- Det her er Australiens fremtid hvis vi ikke stopper frackerne, der gerne vil sprede sig over alle stater og territorier, og gøre det her ved dit lokalsamfund og dit miljø, siger Jeremy Buckingham i videoen, men ifølge Australiens Videnskabelige og industrielle forskningsorganisation (CSIRO) er der ingen sammenhæng mellem den brændende flod og gasudvindingen i nærheden.

Forskingsleder: Ikke industriens skyld

Professor Damian Barrett, som er forskningsleder for CSIROs gasboringer i undergrunden, finder det usandsynligt at gaslækagerne i floden har noget med den nærliggende fracking at gøre.

Ifølge Barrett er der nemlig naturligt forekommende sprækker i undergrunden, som får gassen til at sive.

- Industriens tilstedeværelse er ikke skyld i revnerne i undergrunden, de har været der i evigheder. Der er sikkert sivet gas til overfladen lige så længe, som der har været mennesker der, udtaler Damian Barrett til den australske udgave af Guardian.

Eternal Flame Falls i den amerikanske stat New York er en naturlig gaslækage, der giver en evigt brændende flamme. Ifølge Damian Barrett er det samme tilfældet på den australske Condamine-flod i i Queensland.

Til samme medie udtaler Jeremy Buckingham, at det er 'uplausibelt' at den sivende gas ikke har noget med gasudvindingen, der blev udvidet i 2011, at gøre.

- Det ville være et bemærkelsesværdigt sammentræf at netop det, som vi advarede mod, er sket midt i et gasfelt, og at det er fuldstændigt urelateret, lyder det fra politikeren, som påpeger at lokale farmere siden 2012 har observeret bobler i Condamine-floden, hvilket ikke hænger sammen med en naturlig forekomst.

  (Foto: Lasse Kofod) Samfund Skifergasnaboer kræver erstatning efter prøveboring

Omvendt kalder Damian Barrett dog sammenhængen mellem gasudvindingen i området og gasudledningen i floden 'usandsynlig'.

- Det er ikke for at udelukke det fuldstændigt, men vi ser ikke en direkte sammenhæng, et direkte forhold mellem hvad der er sket i gasfelterne indtil videre, og hvad der sker i floden, lyder det fra forskningslederen, der i stedet peger på bevægelser i undergrunden som årsag til gaslækagen i floden.

Den forklaring giver Jeremy Buckingham dog ikke meget for.

- CSIRO har måske ikke styr på årsagsforholdet endnu, men det er en bemærkselsesværdig sammenhæng, at den nærmeste flod begynder at boble inden for 12 måneder efter udvidelsen af gasfeltet.

- Den specifikke del af CSIRO (som forsker i gasudvinding, red.) er finansieret af industrien, og jeg tror de finder på undskyldninger for industrien, som de har givet frie tøjler, siger politikeren.

Den påstand afviser Damian Barrett dog pure.

- CSIRO tager det meget alvorligt, og ser det som meget vigtigt at vores forskning er fuldstændig uafhængig, og vi har mekanismer i organisationen, der sikrer at vores forskning er uafhængig og troværdig.

- Der kunne være en sammenhæng, men hvis der var, ville det være højst usandsynligt, lyder det fra forskeren.

35 kommentarer
Vis kommentarer