FORT WORTH, TEXAS (Ekstra Bladet): Massevis af data vil i fremtiden blive sendt direkte fra de nye danske F-35-fly til den private amerikanske våbenproducent Lockheed Martin, der har udviklet flyet.
Normalt er det danske forsvar ellers mere end normalt tilbageholdende med at dele ud af data om deres fly.
Da Ekstra Bladet eksempelvis i november fik aktindsigt i en rapport om støjen fra Danmarks kommende kampfly var store dele af indholdet streget ud med sort tusch. Det gjaldt blandt andet, hvor meget en F-35-motor larmer i tomgang. Begrundelsen var hensynet til rigets sikkerhed og forsvar.
Alligevel er der lagt op til, at de nye, højteknologiske fly, der efter planen ankommer til Danmark i 2022, vil sende store mængder data om de danske fly, deres brug, missioner og så videre direkte til USA.
Her bliver de samlet på en server hos Lockheed Martin i Fort Worth, Texas. Det betyder således, at en privat, amerikansk virksomhed får eksklusiv adgang til data fra det danske forsvar.
Data bliver ikke kun sendt til Lockheed Martin fra danske fly, men også fra andre landes F-35-fly.
Velkommen i cockpittet: Sådan flyver du en F-35
Øget behov for beskyttelse
Lockheed Martin er angiveligt i gang med at udvikle en funktion i det system, der håndterer datadelingen, sådan at de enkelte lande kan frasortere visse data. Filteret er dog ikke færdigt endnu, og det gør flere lande højst utålmodige.
I Italien, Norge og Australien, der alle ligesom Danmark har købt F-35, frygter landenes respektive flyvevåben, at datastrømmen kan skade landenes suverænitet ved at udlevere følsom data, der kun har national interesse.
Danmarkshistoriens største våbenhandel: Fortsat masser af fejl på F-35
I Norge sammenligner Lars Gjemble, der er konsulent i det norske forsvarsministerium, udviklingen i flyets software med udviklingen fra gammeldags mobiltelefoner til smartphones.
- Når antallet af egenskaber øges, øges datamængden også, og det gør behovet for at beskytte den også. På en måde svarer det til udfordringen med, hvilke oplysninger om dig din smartphone deler med producenten, siger han til ABC Nyheter.
Udvikler selv filter
Personlig data, der deles fra en smartphone til eksempelvis Apple, kan være udfordrende nok i sig selv, men når det gælder et lands forsvar, er situationen en helt anden.
- Blandt andet på på grund af nationale hensyn er der et behov for et filter, hvor landene kan udelukke sensitiv data fra den datastrøm, der bliver delt med producenten Lockheed Martin, siger Lars Gjemble.
Norsk F-35-pilot: 'Jeg ville sagtens kunne klare en F-16'
For at komme datadelingen til livs har Norge indgået et partnerskab med Italien, der også har købt F-35. Sammen vil de to lande udvikle et filter, der kan sortere i, hvilke data der deles.
- Italien vil i denne specifikke sag gerne opretholde sin suverænitet angående visse informationer ved at undgå unødvendige offentliggørelser, siger en talsperson for det italienske forsvar til Flight Global.
- For at opnå dette, ligesom andre lande gør, har Italien taget skridt for at sikre effektiv brug af våbensystemet uden at videresende data, der anses for at være følsomme.
Stoler på producenten
Det danske forsvar stoler på, at Lockheed Martin når at færdigudvikle systemets datafilter, når danske piloter for første gang sætter sig til rette i F-35-flyene - på trods af at udviklingen af F-35-flyet gang på gang er blevet ramt af forsinkelser.
'Der vil blive udvekslet informationer om F-35-flyet blandt brugerne og med producenten. Udvekslingen sker via et centralt it-system. I den forbindelse er der ved at blive udviklet en funktionalitet (et 'filter'), hvor den enkelte nation kan overvåge og filtrere udveksling af informationer', lyder det i en mail fra Forsvarets Nyt Kampfly Program til Ekstra Bladet.
'Dette 'filter' vil være på plads, inden Danmark modtager F-35 flyet. Nyt Kampfly Program er bekendt med, at de nationer, der allerede opererer F-35 flyene, har iværksat midlertidige tiltag for at filtrere data, indtil den centrale løsning er på plads, men er ikke bekendt med de nærmere forhold.'
Dansk forsvar afhængigt af USA: Amerikanerne ejer F-35-reservedele
F-35 vs. F-16
Danmark flyver for tiden F-16, men overgår fra 2021 langsomt til F-35. Herunder kan du sammenligne de to fly.