Uvejret raser i Danmark: Derfor hedder storm 'Urd'

Det er de norske myndigheder, der først opdagede stormen, og derfor har de valgt at navngive den

Der bliver stormsikret ved Roskilde Fjord. (Foto: Jan Sommer)
Der bliver stormsikret ved Roskilde Fjord. (Foto: Jan Sommer)

Allan, Bodil, Carl, Dagmar, Egon, Freja, Gorm, Helga og nu er der også kommet en Urd ind i rækken.

Og selvom den næste storm stod til at skulle få et navn med 'I', så er Urd altså sprunget foran i køen.

Men det er der en helt naturlig forklaring på, oplyser DMI på deres hjemmeside.

Stormen Urd er nemlig først opdaget af de norske myndigheder, som derefter navngav den. Og for at undgå mere forvirring end højest nødvendigt har DMI  valgt at give stormen det samme navn, så den hedder det samme i hele Skandinavien.

Men hvad betyder navnet så?

Urd er en figur fra den nordiske mytologi. Hun er en af de tre skæbnegudinder eller norner, der sidder i bunden af verdenstræet Yggdrasil.

De tre skæbnegudinder, Urd, Verdande og Skuld, sidder med menneskenes livstråde og klipper dem over, når de mener, at tiden er inde til det.

Det var ellers først i 2013, at man startede traditionen med at navngive danske storme. Efter stor forvirring valgte den daværende klimaminister, Martin Lidegaard (R), at lade det være op til DMI at døbe stormene, da der ofte var forvirring, når medierne skulle skrive om dem. Den første storm 'Allan' fik navnet efter en afstemning i samarbejde med Ekstra Bladet.

Efterfølgende har DMI opstillet flere kriterier, hvordan navnet skal findes. Det skal være kort, så det fungerer i mediernes overskrifter, det skal være nemt at udtale, og så skal det være nemt at stave. Derudover skal det også fungere som hashtag, skriver DMI på deres hjemmeside.

DMI forventer stormen Urd har vindstød af orkanstyrke på 33-36 m/s.

LIVE
21 kommentarer
Vis kommentarer