Våbenhandler slået ud af peberspray: - Det var kraftedeme dumt

- Fremover tester jeg kun kikkerter og sokker, fortæller en chokeret våbenhandler fra Lolland. Se butikkens peberspray-test her

Lasse Houlberg Danielsen fortrød omgående sin medvirken... Optagelser: TV ØST

- Jeg har før fået en på hovedet, og det gjorde ondt. Men det her...

Lasse Houlberg Danielsen har svært ved at finde ord, der kan beskrive den smerte, der mødte ham, da han - helt frivilligt - op til weekenden lod sig sprøjte direkte i hovedet med en peberspray.

Inden da havde han og chefen i butikken Sport og Hobby i Maribo gået og joket med, at de da skulle have testet pebersprayen, ligesom de gør med andre varer, nu produktet, der kategoriseres som våben, fra 1. januar er blevet lovlig at købe og sælge i Danmark.

Her kan man købe peberspray: - Det er jo et våben

Og da lokale TV ØST kom forbi for at lave en reportage om peberspray-salget, så Lasse sit snit til at føre joken ud i livet og lagde derfor øjne og ansigt til testen.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, det kunne gøre så ondt. Rigtig mange - og jeg selv - har fået sig et godt grin, men overordnet set har jeg godt nok fortrudt, erkender han, da Ekstra Bladet taler med den dumdristige våbenhandler.

- Min chef står faktisk langt fra mig for at skåne mig. Men da dråberne rammer mig i hovedet, der kan jeg kun lukke øjnene. Det er som at blive banket i hovedet med en hammer. Jeg har før fået en på hovedet, og det gjorde ondt. Men det her... Det her gjorde ubeskriveligt ondt.

Lasse Houlberg Danielsen fortæller, at det hjalp på smerten i øjnene at dyppe ansigtet i en balje med vand, men at han flere timer efter fortsat havde en brændende fornemmelse i huden.

- Jeg måtte bare ligge med et vådt viskestykke over hovedet, fordi huden brændte så meget.

Alt eksemplarer revet væk
Forsinkelser på leverancen betød, at Sport og Hobby først kunne sælge pebersprays en uges tid, efter de blev lovlige at sælge til forsvarsbrug i hjemmet. Alligevel er lageret allerede nu revet væk.

- Vi fik 50 styks hjem, og de blev solgt hurtigt. Siden da har vi haft mange forespørgsler, fortæller våbenhandleren, der igen kan se her to dage efter sit stunt.

Det, at kunderne kommer og spørger efter pebersprayen, betyder, at de ansatte i butikken får et meget godt billede af, hvem der ønsker at købe og hvorfor.

- Der er mange fra landdistrikterne. I starten var det særligt ældre, der bor alene. Men siden da er der kommet både ægtepar og unge mennesker, fortæller Lasse Houlberg Danielsen.

Hvad sker der, når du bruger peberspray?

Peberspray, også kaldet OC (Oleoresin Capsicum). har været anvendt af politiet i Danmark siden 1. januar 2008

Sprayen indeholder en meget stærk koncentration af chili. En dåse peberspray indeholder omkring to millioner Scoville Heat-units. En stærk, thailandsk ret indeholder typisk 50 til 200

Man anvender sprayen ved at sprøjte mod en persons ansigt fra seks til syv meters afstand

Sprayen medfører akutte smerter i øjne og på huden, tåreflåd og flåd fra næsen, vanskeligheder med vejrtrækningen, ubehag samt ufrivillig blinken med eller lukning af øjnene

Virkningen af peberspray fortager sig i løbet af nogle timer og efterlader ingen varige mén

Vand reducerer eller fjerner generelt virkningen hurtigt

Han har det fint med at sælge 'det nye våben', så længe det ikke misbruges. Og det er der en særlig grund til.

- Vi har jo ikke langt til Tyskland, og mange fortæller, at de rent faktisk ejer en peberspray allerede (fordi de kan købe den der, red.). Nu skal de bare ikke skjule det længere. Men det har hele tiden været sådan, at hvis folk ville have en peberspray, så har de også kunnet få det.

Selv ønsker han ikke at have meget mere med dem at gøre ud over at lange dem over disken.

- Fremover tester jeg kun kikkerter og sokker...

Deler vandene

Der er delte meninger om den nye omdiskuterede peberspray. Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, har i flere år arbejdet for, at peberspray skal gøres lovligt i Danmark.

- Jeg synes, det er fornuftigt, at hvis man bliver forsøgt voldtaget, har man selvfølgelig mulighed for at pacificere den eller de gerningsmænd, som vil gøre én fortræd. Det er fuldstændig rimeligt, sagde Peter Kofod, der er retsordfører for partiet, til TV2.

 I den modsatte groft finder man forbundsformand Claus Oxfeldt, der over for DR peger på, at en peberspray er et våben, som kræver uddannelse og træning at benytte.

- Det er ikke bare lige at ramme en gerningsmand, som ikke typisk står stille. At ramme ham i øjnene kræver noget træning. Det kræver også, at man ved, hvad man skal gøre, når og hvis man har ramt pågældende, siger Claus Oxfeldt.

Politifolk får tre timers uddannelse i brug af peberspray. Men de nye våbenregler stiller ingen krav til uddannelse af private. Det kan ifølge Oxfeldt ende galt.

- Der er en risiko for, at det her bliver en optrapning. En optrapning af vold, og at vi kan stå i nogle situationer med nogle forurettede, der bliver lemlæstede mere, end de ellers ville blive, siger politiformanden.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter