Vågnede op til hærværk: 'Hyggenazist'

Ekstra Bladet var fredag på besøg hos isbutikken, der har delt Danmark. Meningerne var dog ikke delte på gaden i dag, hvor stort set alle ville bakke op om Tina. Modstandere har nok spist deres is et andet sted

Flag var sat i ruden for at vise venskabet mellem Frederiksberg Chokolade og det grønlandske folk. Foto: Tariq Mikkel Khan
Flag var sat i ruden for at vise venskabet mellem Frederiksberg Chokolade og det grønlandske folk. Foto: Tariq Mikkel Khan
Følg Samfund

Frederiksberg Chokolades statement om fortsat at kalde en eskimo-is for en eskimo-is vakte en hidsig debat og endte med at føre til et hav af trusler på kryds og tværs i løbet af ugen. Særligt rettet mod Tina Jacobsen, butikkens ejer.

Fredag klokken 12 blev der som annonceret delt gratis ud af skandale-isen, og Ekstra Bladet var forbi og smage.

Egentlig en årlig tradition for butikken - denne gang har det politiske dog fyldt alt. Dagen startede vanligt dårligt for Jacobsen, hvis gesjæft var blevet udsat for hærværk. En masse klistermærker skulle fjernes som første punkt på dagsordenen.

- Jamen dagen starter jo med, at jeg vågner op til en butik, der er klistret ind i alt muligt hadefuldt, og der stod “hyggenazist" på facaden. Det er jo ikke en rar start på, hvad der ellers skulle være en dejlig dag. Det måtte vi så få renset af hurtigt.

Jacobsen var stadig mærkbart rystet over den hårde første uge som meningsdanner. En situation, hun ikke i sin vildeste fantasi havde regnet med kunne opstå. Eller håber fortsætter.

Hun udtaler sig normalt primært om søde sager og knap så meget om politik, fortæller hun.

- Jeg er vant til, at når jeg snakker om andet end chokolade, er det i en lukket kreds. Nu har alle meninger om mig, og det er svært. Det har været meget ubehageligt.

- Så jeg forventer ikke noget - den her dag er alligevel kommet til at handle om alt muligt andet end bare is og glæde, fortalte hun, mens de første ventende begyndte at troppe op.

- Jeg opfatter 'eskimo' fuldstændig neutralt, som nogen fra det kolde nord eller bare en is. Jeg ville jo ikke bare kalde en grønlænder for eskimo, forklarede Tina Jacobsen. Foto: Tariq Mikkel Khan
- Jeg opfatter 'eskimo' fuldstændig neutralt, som nogen fra det kolde nord eller bare en is. Jeg ville jo ikke bare kalde en grønlænder for eskimo, forklarede Tina Jacobsen. Foto: Tariq Mikkel Khan

Spontan solidaritet fra Amager
Menneskerne begyndte omkring klokkeslaget så småt at stimle sammen foran biksen på Frederiksberg Allé, som flottede sig i solskinnet.

I dagens anledning var der sat grønlandske flag i ruderne for at bygge bro mellem butikken og den grønlandske nation, som hun aldrig har villet fornærme, forklarede Jacobsen.

Pressen var mødt talstærkt op. Den store ballade eller moddemonstration udeblev dog. Dialogen blandt de mange besøgende gæster var et ekkokammer af støtteerklæringer, hovedrysten og 'hvad så med?'-argumenter.

Mange stamkunder kom med det, Søren Espersen nok ville kalde 'det gode sommerhumør' og enkelte førstegangskunder kom fra så langt væk Amager for spontant at vise solidaritet. Og nok også for gratis is.

Ekstra Bladets udsendte fik naturligvis smagt skandale-isen, som var en ganske glimrende oplevelse med hindbærguf på toppen. De andre gæster virkede også tilfredse.

Nu er det fandme nok!

 

Når mennesker er værst

De lokale var også repræsenteret. Her af Charlotte, en 57-årig kassemedarbejder fra Frederiksberg.

- Jeg synes, det er drevet alt for vidt. Skal vi nu også blive forargede over, at noget hedder Gamle Ole? Og helt vanvittigt med alle de trusler til højre og venstre. Jeg er kommet her for at give min support. Foto: Tariq Mikkel Khan

Stamkunder støtter i svær tid

Reiner og Karen, førtidspensionister, Hvidovre, er kommet for 'at støtte Tina i en svær tid'.

- Vi er kommet her i mange år, og hun er altid så gavmild ved os.

- Hvis køen er for lang til, at vi kan nå det, betaler vi også gerne 50 kroner for den. Hos Tina er det kvalitet. Så selvfølgelig ville vi komme i dag for at vise, vi står bag hende. Foto: Tariq Mikkel Khan

God stemning bag kassen

Både unge og gamle var mødt op i højt humør. Foto: Tariq Mikkel Khan

 

Sommerstemning på alléen

De alleryngste fik også en bid af den kontroversielle is, formentlig uden at kende til politiske konnotationer. Foto: Tariq Mikkel Khan

En tyrannisk kultur

Jan Andersen, en chauffør på 66, var taget hele vejen fra Amager for at udvise solidaritet med Tina.

- Jeg synes hele den her ballade er udtryk for en tyrannisk kultur, og jeg er kommet her helt spontant for at vise min solidaritet, fortalte han til Ekstra Bladet.

- Det er godt, hun står op, for det, og det er flot hun ikke bare har dukket nakken, det er prisværdigt. For nu er det fandme nok. Foto: Tariq Mikkel Khan

Grønlandsk støtte i hårde tider

Støtten kom også fra grønlandsk hold i form af Helene Kreutzmann, som gav sit syn på miseren:

- Det er gået helt ud af proportioner. Eskimo er i min familie altid blevet sagt med stolthed, jeg er kun blevet mobbet med ordet grønlænder i skolen. Grønlænderstiv og så videre, sagde hun og holdt fast i den gode stemning.

- Nu skal jeg ind og have en kæmpe eskimo. Jeg kommer her for at støtte butikken, som jeg synes altid har haft fantastisk chokolade. Og jeg har altid elsket en kæmpe eskimo, afsluttede Helene Kreutzmann, 47, Frederiksberg, førtidspensionist, inden hun gik ind og sørgede for ikke at blive overhalet i den efterhånden 10 meter lange kø.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde