Vaccineekspert: Vigtigt at takke ja til tredje stik

Professor i vaccinedesign og levering på Københavns Universitet Camilla Foged svarede torsdag middag på spørgsmål fra Ekstra Bladets læsere. Se et uddrag her

Professor i vaccinedesign svarede onsdag middag på spørgsmål fra Ekstra Bladets læsere. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Professor i vaccinedesign svarede onsdag middag på spørgsmål fra Ekstra Bladets læsere. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Torsdag middag havde Ekstra Bladet besøg af Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign og levering ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet.

Der kom mange gode spørgsmål fra vores læsere, som søgte var på alt fra booster-vacciner og omikron-varianten til vaccination af børn og vaccinebivirkninger.

Et af de helt store emner, som der blev sendt mange spørgsmål ind til, var, hvad et tredje stik skulle gøre godt for, hvis vaccinerne ikke beskytter mod omikron-varianten.

Artiklen fortsætter under billedet...

Camilla Foged er professor i vaccinedesign og levering ved Institut for Farmaci ved Københavns Universitet. Foto: Anton Willemann
Camilla Foged er professor i vaccinedesign og levering ved Institut for Farmaci ved Københavns Universitet. Foto: Anton Willemann
 

Her er et uddrag af de læserspørgsmål, som vaccineeksperten svarede på.

Vaccinechat: Spørgsmål og svar

Hvis vaccinen ikke beskytter mod omikron-varianten, hvad skulle tredje stik så gøre godt for?

Camilla Foged
Det er vigtigt at få det tredje stik seks måneder efter andet stik, da vi kan se et markant fald i vaccineeffektiviteten efter seks måneder. De fleste forskere mener, at vaccinen vil være virksom mod den nye variant, men det er muligt, at effektiviteten over for varianten er nedsat. Det vil tage nogle måneder at udvikle en ny vaccine rettet mod omikron. I den periode er det vigtigt, at alle har så høj en immunitet som muligt. Derfor er det vigtigt at takke ja til det tredje stik, når man får invitation til det

Hvis omikron reelt viser sig at være en forkølelse og intet andet, bør man så ikke droppe massevaccinationen af befolkningen - hvis virusset reelt har udviklet sig til en gemen forkølelse?

Camilla Foged
Vi ved det ikke endnu. Det kan også være, at den er lige så slem som delta, eller værre. Derfor er strategien pt at få så meget immunitet som muligt i befolkningen ved at vaccinere så mange som muligt, så vi er bedst muligt forberedt når/hvis omikron overtager

Jeg har lige fået tre stik. Efter 2. stik gik der 14 dage før vaccinationerne virkede optimalt. Hvad gælder efter 3. stik - hvor lang tid skal man regne med før revaccinationen virker maksimalt?

Camilla Foged
Det er også 14 dage.

Påvirker vaccine ens fertilitet?

Camilla Foged
Nej.

Hvad synes du om dem, der ikke vil modtage vaccinen?

Camilla Foged
Jeg synes, det er meget vigtigt, at vi ikke har vaccinetvang i Danmark.

 

Kan man få et eller andet skriftligt bevis, når man ikke tåler at blive vaccineret? Jeg har haft livstruende anafylaksi og serumsyge efter en tidligere vaccination og har af en allergolog fået at vide, at jeg ikke tåler nogen form for vaccine. Men jeg er lidt træt af at skulle forklare det - også i Sundhedsvæsnet. Det er år siden jeg fik beskeden fra allergologen, så den findes ikke i Sundhed.dk-journalen.

Camilla Foged
Det lyder træls. Der er en del, der som du, rent faktisk ikke kan tåle at blive vaccineret. Det er jer, vi andre skal beskytte, ved at lade os vaccinere. Mon ikke din egen læge kan hjælpe?

Hvor stor en procentdel af danskerne skal vaccineres for at opnå flokimmunitet?

Camilla Foged
Beregninger viser, at 86% af danskerne skal være immune, for at vi opnår flokimmunitet. Vaccinerne har ikke en effekt på 100 procent - den er måske cirka 80 procent i gennemsnit. Derfor skal en meget stor del af danskerne være vaccineret, for at vi ikke har stigende smittetal. Det ideelle er at have et kontakttal, der er under 1, så epidemien ikke udvikler sig. Reelt betyder det, at vi skal vaccinere alle, der vil lade sig vaccinere, også børn. Desuden skal vi også sørge for, at så mange så muligt er revaccinerede. Dem, der har haft covid-19, tæller også med i dem, der er immune, men de udgør maks. 15 procent. Den nuværende immunitet i befolkningen har sundhedsstyrelsen anslået til 63,5 procent.

Der er en 'konspirationsteori' om, at cirka. en tredjedel af alle vaccinerede reelt får placebo, da vaccinerne stadig er på forsøgsstadiet. Kan du 100 procent afkræfte dette? Det ville jo være ret ufedt, hvis 1/3 af dem, der tror, de er vaccinerede, reelt får placebo

Camilla Foged
Ja, det kan jeg 100% afkræfte.

Ved man, om 3. stik med Pfizer giver en mere langvarig immunitet end 2. stik (målt fra tidspunktet for det pågældende stik)?

Camilla Foged
Det er et rigtig godt spørgsmål, som vi faktisk ikke har svaret på endnu. Jeg tror, vi vil få svaret på det spørgsmål fra Israel, hvor man allerede i sommer tilbød befolkningen det tredje stik. Vi følger rigtig nøje med i de erfaringer, man får i Israel med det tredje stik, så vi kan bruge dem i Danmark.

Er vaccineret med Johnson & Johnson og rejser meget. Hvis jeg vælger at blive krydsvaccineret, kan jeg godt glemme mit arbejde og rejse til de lande, jeg skal. Kunne jeg ikke få flere Johnson & Johnson? - Har hørt længden på de vacciner er noget længere end mRNA.

Camilla Foged
De, der er krydsvaccinerede med AstraZeneca, er blevet tilbudt et tredje stik med en mRNA-vaccine, så de tæller som fuldt vaccinerede ved rejser. Det ville være rart for de Johnson & Johnson-vaccinerede, hvis det også blev tilbudt dem. Jeg vil foreslå Sundhedsstyrelsen at kigge på det.

Min søn er 11 år, men bliver 12 år i starten af januar. Han er nu indkaldt til at få sit første stik. Som jeg forstår det, er de 5-11 åriges dosis 1/3 af normalen. Skal vi lade ham vaccinere med børnedosisen, eller skal vi vente en måned og så få den fulde dosis?

Camilla Foged
Uhh, det er et svært spørgsmål. Hvis det var mig, der havde en 11-årig, ville jeg vælge at vaccinere med det samme med den lave dosis. Man har godt nok bedre effekt af en højere dosis, men med det kommer også en større risiko for bivirkninger.

Hvis der skulle være ukendte langtidsbivirkninger, hvornår ville de vise sig?

Camilla Foged
Der snakkes en del om langtidbivirkninger, men der er ikke observeret nogen langstidsbivirkninger. De vacciner, vi bruger i Danmark (mRNA vaccinerne) nedbrydes i kroppen efter et par dage, så det er meget lidt sandsynligt, at der er nogen langtidsbivirkninger.

Når man nu mener, at der er en sammenhæng mellem covid-vaccination til børn og hjertehindebetændelse, og man samtidig ser på, hvor lidt ramte børn bliver af at få covid-19, hvordan skal man så forsvare at vælge at lade sine børn vaccinere? For mig lyder det som en unødig risiko man udsætter børnene for?

Camilla Foged
Risikoen hjertemuskel/hindebetændelse hos børn er lavere, end den risiko børn har for at få det, der hedder MIS-C efter covid-19. Lægemiddelmyndighederne opvejer fordele/virkning og ulemper/bivirkninger, når de vurderer et nyt lægemiddelstof. For covid-19 vaccinerne til børn er fordelene større end ulemperne, er myndighedernes vurdering

For at se den alle spørgsmål, som blev besvaret, kan de findes ved at klikke på dette link.

Mette Frederiksen opfordrede på et pressemøde onsdag til revaccination

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.