Vaccinepas: 'Forklædt tvang'

Frankrig vil indføre coronapas, der skal gælde for alle kultur- og forlystelsesaktiviteter. De fem millioner franskmænd, der endnu ikke er vaccineret, skal vaccineres, siger sundhedsminister

Frankrigs sundhedsminister, Olivier Véran, frygter det værste, da smitten med omikron-varianten stiger med hastige skridt. Franskmændene får nytårsfesten med, da restriktioner først træder i kraft i det nye år. Nu sætter de ind med 'forklædt form for tvang'. Foto: Stephane De Sakutin/Ritzau Scanpix
Frankrigs sundhedsminister, Olivier Véran, frygter det værste, da smitten med omikron-varianten stiger med hastige skridt. Franskmændene får nytårsfesten med, da restriktioner først træder i kraft i det nye år. Nu sætter de ind med 'forklædt form for tvang'. Foto: Stephane De Sakutin/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

I et nyt interview tager den franske sundhedsminister, Olivier Véran, bladet fra munden:

- Vaccinepasset er forklædt form for tvang. At forbyde folk adgang til barer og restauranter er mere effektivt end en obligatorisk vaccine, hvor man uddeler bøder på gaden.

Det er klar tale i et land, hvor mere end fem millioner fortsat ikke er blevet vaccineret og anti-vaxx-bevægelsen fylder i offentligheden.

- Vi kan ikke leve med truslen om nye bølger af epidemien, fordi fem millioner franskmænd undlader at beskytte sig, sagde Olivier Véran i et interview med netmediet Brut.

Og den franske regering har handlet resolut, da passet blev vedtaget på et ekstraordinært møde mandag.

Coronapasset vil tælle en række kultur- og fritidsaktiviteter, mens den franske regering også pønser på, at passet skal gælde, før man kan stige ombord på et hurtigtog eller fly.

Foruden de vaccinerede vil coronapasset gælde for personer, der har været udsat for naturlig smitte.

De nye tiltag forventes at træde i kraft i januar.

'Den sociale død'
Det er en modig udmelding fra den franske præsident, Emmanuel Macron, da franskmændene om blot fire måneder skal til stemmeurnerne. Første runde i det franske præsidentvalg begynder 10. april 2022.

Initiativet har da også fået politisk modstand, så snart regeringen lagde kortene på bordet.

I forreste række af kritikere står den højrenationale leder Marine Le Pen.

- Vaccinepasset bliver den sociale død for folk, der ikke er vaccineret, lød det fra Le Pen.

Jean-Luc Mélenchon fra Le France kalder forslaget 'brutalt'. Emmanuel Macron er dog fortsat af den overbevisning, at størstedelen af franskmændene støtter de skærpede restriktioner.

Og tilsyneladende har præsidenten ret, fortæller lederen af meningsmålingsinstituttet IFOB, Frédéric Dabi.

- I den nuværende situation skyder folk ikke skylden på regeringen. Skal man finde en syndebuk, bliver det snarere antivaxx'erne, siger han til Le Monde.

Imidlertid er det ikke noget, der gyder olie på vandene, da der allerede fredag 30. december er indkaldt til demonstration 'for friheden' og mod vaccinepasset af en række højrenationale politikere.

Europa lukker ned
I Tyskland har de for andet år i træk indført forbud mod fyrværkeri, mens man samtidig kun må samles ti mennesker til private arrangementer. Natklubber er også lukkede, skriver Sky News.

I Østrig blive vaccinen obligatorisk fra 1. februar. Italien har allerede indført et vaccinepas med regler, der ligner de franske. I første omgang udløber reglerne 15. januar, mens der i Frankrig ikke er sat slutdato på.

Derudover er fitness-centre og svømmehaller lukkede i flere af Tysklands delstater.

Svenskerne skærper
Vores svenske naboer indførte natten til tirsdag regler for indrejse. Udenlandske statsborgere på over 12 år, der ikke er bosat i Sverige, skal kunne fremvise en negativ coronatest, der højst er 48 timer gammel.

Danskere, der skal til og fra Bornholm, er fritaget.

Mange blev i løbet af tirsdagen afvist på Øresundsbroen på grund af de nye indrejseregler.

I Sverige gælder det allerede, at der kun må serveres for siddende gæster på restauranter og barer.

Og fest på natklubber må svenskerne også skyde en hvid pind efter.

- Desværre bliver der ingen nytårsfester på natklubber, lød det fra statsministeren, sagde den svenske statsminister, Magdalena Anderson, ifølge Expressen, da de nye restriktioner blev præsenteret.

I Finland bliver det ligeledes fra i dag forbudt at servere alkohol på restauranter efter klokken 17. Barer skal lukke helt ned klokken 18, skriver Hufvudstadsbladet.

Grækenland skærper også restriktionerne i deres natteliv, hvor barer og restaurant skal lukke ved midnat.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.