Annonce:
Annonce:

Værtshus bejler til pris for stilhed

MUSIK-FRIT OMRÅDE: Vestergades Café i Randers nomineret til stilhedspris af foreningen 'Vi Elsker Stilhed' - ejeren er stoppet med at betale Koda Gramex og må derfor ikke spille musik

På Vestergades Cafe er der kommet ro på (Foto: Ernst van Norde, redigering: Kristian Hansen)
Annonce:
Følg Samfund

De 10-12 gæster på Vestergades Café - et ældgammelt såkaldt brunt værtshus - snakker lystigt denne lørdag middag. Samtalerne brydes ind i mellem af latter i tobakstågerne i det lille værtshus i centrum af Randers, hvor både gæster og indehaver alle synes at have passéret pensionsalderen.

- Jeg savner overhovedet ikke, at der spilles musik eller radio, tværtimod. Hvis jeg vil høre musik, går jeg på Værket (spillested i Randers) og hører en god jazz-koncert, siger 79-årige Bent Dichmann, der har været stamgæst på Vestergades Café siden 2007. Samme år, som han lagde smøgerne på hylden efter at have fået konstateret lungesygdommen KOL.

Han suppleres af sin svoger, 77-årige John Kilian:

Annonce:

- Her er aldrig fulde folk og ballade, og jeg nyder, at vi ikke hele tiden kan høre noget baggrundsmusik, som jo bare er en form for støjtapet, fordi vi alligevel ikke rigtig kan høre, hvad der kommer ud af højttalerne.

De to stamgæster og pensionister refererer til, at deres mødested uden at have haft ambitioner om det muligvis tildeles en pris om få uger, når foreningen 'Vi Elsker Stilhed' kårer vinderen af Stilhedsprisen 2018. Foreningen hylder initiativer, der skaber hverdagsstilhed, og det gjorde indehaveren af Vestergades Café, Ole Bjerg-Jørgensen, således, da han for tre år siden slukkede for musikken på det gamle værtshus.

Var ikke for stilhedens skyld
Dengang var det ikke for stilhedens skyld, men fordi Ole Bjerg-Jørgensen ikke længere ønskede at betale de 10.000 kroner om året til Koda Gramex for at få lov til at spille radio og musik.

Annonce:

- Jeg har ikke fortrudt det et sekund siden, og ikke en eneste gæst har brokket sig over den manglende musik i de tre år, der er gået, siger Ole Bjerg-Jørgensen til Ekstra Bladet med en mine, så ingen er i tvivl om, at han mener, hvad han siger.

Efter at have serveret endnu et par kølige udgaver af den populære, lokale Thor pilsner fortsætter den 76-årige indehaver:

- Jeg har været i værtshus-branchen siden 1975, så jeg ville nok tænke over det, hvis jeg savnede musikken. Jeg bemærker kun det lave lydniveau, når der er ganske få gæster, for så kan der godt være meget stille ind i mellem. Men det er faktisk meget rart, tilføjer Ole Bjerg-Jørgensen.

Langt størsteparten af gæsterne er enten tæt på eller i pensionsalderen, men det sker også fra tid til anden, at en flok unge træder ind i lokalet, hvis møbler og inventar må have været på mode i midt-70´erne.

- Heller ingen af de unge gæster har nogen sind sagt et pip om den manglende musik, siger Ole Bjerg-Jørgensen, der har været indehaver af Vestergades Café i knap 11 år.

Annonce:

Kvinder ingen adgang
Heller ikke to andre gæster, Anne Grethe Sundbæk, 68, og Hans Christensen, 71, har det fjerneste imod, at kun raflebægre, grin, snak og spredte bip fra et par spilleautomater udgør hovedparten af lydene i den knap 50 kvadratmeter store tidslomme, som lukker klokken 21 på hverdage og klokken 18 i weekenderne.

- Det er dejligt med et musikfrit værtshus, for så skal man ikke sidde og råbe til hinanden for at blive hørt. Alting foregår mere stille og roligt, siger Anne Grethe Sundbæk, der har været stamgæst på stedet siden 1971.

Hans Christensen ligner en, der har glædet sig til at følge op på sin sidekvindes kommentar:

- Du glemmer at sige til Ekstra Bladet, at der også var mere stille herinde i de år, da der ikke var adgang for kvinder, pointerer Hans Christensen til stor latter for de øvrige gæster. Værtshusets tidligere indehaver, Marie Bugge, ville ifølge flere af lørdagsgæsterne i en årrække ikke have sine kønsfæller inden for, medmindre de var ledsaget af deres mand eller kæreste. Årsagen til den drastiske beslutning kan ingen dog huske, men der grines højlydt af det.

Annonce:

Kun når Ole Bjerg-Jørgensen et par gange om året arrangerer levende musik, kan det være svært at vinde ørenlyd.

Afstemningen til stilhedsprisen 2018 er åben indtil på torsdag 1. marts. Blandt de øvrige nominerede er radiovært Iben Maria Zeuthen, Silent Disco og Dokk 1 i Aarhus. Da prisen blev uddelt senest i 2012, vandt DSBs stillekupé.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Der er ingen grænser for TV 2’s mangel på tillid til egne seeres åndsevner
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: