Annonce:
Annonce:

Valgkommission erklærer Erdogan som vinder i første runde

Præsident Erdogan har vundet over halvdelen af stemmerne ved søndagens valg og dermed genvundet posten

Erdogan holdt flere taler efter sin sejr.
Annonce:
Følg Samfund

Tyrkiets valgkommission oplyser natten til mandag, at landets siddende præsident, Recep Tayyip Erdogan, har vundet søndagens præsident- og parlamentsvalg med over halvdelen af stemmerne.

Det oplyser kommissionen, efter at 97,2 procent af stemmerne er talt op, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dermed bliver en anden og afgørende runde ikke nødvendig.

- Præsident Recep Tayyip Erdogan har fået absolut flertal af alle gyldige stemmer, siger lederen af Tyrkiets øverste valgkomité (YSK), Sadi Guven, til journalister i Ankara ifølge nyhedsbureauet AFP.

Valgkommissionen oplyser dog ikke, præcis hvor mange procent af de optalte stemmer Erdogan og hans parti, AKP, har fået.

Tidligere søndag aften lød det ifølge det statslige nyhedsbureau Anadolu, at Erdogan har vundet 52,5 procent af stemmerne. Anadolu gav samtidig 31,7 procent til Erdogans nærmeste rival, Muharren Ince, fra partiet CHP.

Annonce:

Ingen af disse tal er bekræftet fra officielt hold.

Natten til mandag oplyser lederen af valgkommissionen, Sadi Guven, også, at det prokurdiske parti HDP kom over spærregrænsen på ti procent, skriver Reuters.

Allerede få timer efter, at valgstederne var lukket søndag, var Erdogan ude at erklære sig selv som valgets vinder. Det skete, selv om der endnu ikke forelå et officielt resultat.

Det fik oppositionskandidaten Muharrem Ince til at hævde, at valgets vinder var blevet erklæret alt for hurtigt. Ifølge oppositionens egne tal er der således behov for en anden valgrunde.

Talsmand for oppositionspartiet CHP Bülent Tezcan sagde på partiets hovedkvarter i Ankara søndag aften, at en optælling af 10.000 stemmeurner viser, at Erdogan får 46 procent af stemmerne. Dermed vil han ikke opnå direkte genvalg, som kræver mindst halvdelen af stemmerne.

Erdogan har været præsident siden 2014, men denne gang tager han fat på en femårig embedsperiode med større magt.

Ved en folkeafstemning i 2017 blev det med et lille flertal afgjort, at præsidenten får flere beføjelser, herunder muligheden for at kunne afsætte parlamentet.

BLÅ BOG OM VALGETS VINDER

Recep Tayyip Erdogan har genvundet præsidentposten i Tyrkiet efter søndagens valg.

Her kan du blive klogere på den magtfulde præsident:

* Født 26. februar 1954 (64 år).

* Leder af Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP) siden 2001 og præsident i Tyrkiet siden 2014.

* Premierminister i Tyrkiet fra 2003 til 2014.

* Erdogan har skabt sig en stærk position, efter at han i en lang årrække har stået i spidsen for en bevægelse, der har udmanøvreret de traditionelle magthavere, som ønsker et verdsligt og vestligt præget Tyrkiet.

* Han blev kendt i hele Tyrkiet, da han som overborgmester i Istanbul gennemførte sociale forbedringer for tilflyttere fra landområderne.

* Til forskel fra mange politikere i den traditionelle elite voksede Erdogan op i et fattigt kvarter og solgte limonade og sesamboller for at hjælpe sin familie. Han begyndte tidligt på politisk arbejde og tog sideløbende en universitetsgrad i driftsledelse.

* Efter at han blev Istanbuls borgmester i 1994, talte Erdogan åbent om planen om at gøre Tyrkiet til en islamisk stat. I 1997 fik han ti måneders fængsel for at have opildnet til religiøst had. Han blev løsladt efter fire måneder.

* AKP har lagt grunden for et økonomisk boom, men partiet har været stærkt omstridt, og Erdogans modstandere ser det blandt andet som et angreb på det moderne Tyrkiets grundlægger Mustafa Kemal Atatürks vision om en sekulær stat, at præsidentens hustru bærer tørklæde.

* Erdogan har konsolideret sin magt ved at retsforfølge blandt andre officerer i hæren, som mistænkes for at have haft planer om et kup.

* Ved en folkeafstemning i 2017 blev det med et lille flertal afgjort, at landets forfatning skulle ændres.

* Den nye forfatning giver blandt andet præsidenten flere beføjelser. Posten som premierminister afskaffes. I stedet får landet en præsident og to eller tre vicepræsidenter.

* Præsidenten kan indføre undtagelsestilstand og afsætte parlamentet.

Kilder: BBC, Reuters, AFP, Al-Jazeera og The Guardian.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: