Valutareserve vil vise hvor hårdt kronen er under pres

Seddelpressen har travlt i Nationalbanken - presset mod kronen har været konstant i to uger

Den danske krone har været under et betydeligt pres i de sidste to uger. Hvor alvorligt, det har været, vil vise sig, når Nationalbanken tirsdag eftermiddag klokken 16 offentliggør valutareservens størrelse i januar.

Det siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

- Der har været ekstraordinært stort pres på kronen i de seneste to uger. Det skyldes de lave renter og Den Europæiske Centralbanks store opkøbsprogram.

- Hvor alvorligt presset har været vil vise sig, når vi ser, hvor meget valutareserven er vokset, siger Steen Bocian til Ritzau.

ECB lader seddelpressen køre og trykker hvad der svarer til 8500 milliarder danske kroner, der skal investeres i statsobligationer frem til april 2016. Det sker for at redde europæisk økonomi fra stagnation.

Kronen er bundet til euroen i fastkurssamarbejde og må ikke svinge mere end 17 øre til hver side. Nationalbanken er kendt for at vogte som en høg over kronekursen.

Der er rigeligt brug for en del af redskaberne i den finansielle værktøjskasse. På 11 dage har Nationalbanken sænket renten på indskudsbeviser tre gange så den nu er negativ med 0,5 procent.

TV: Se 263 millioner gå op i flammer

Det betyder, at bankerne skal betale 50 øre for hver 100 kroner, de har stående i Nationalbanken. Den toneangivende udlånsrente på 0,05 procent kan næppe blive lavere.

Værktøjskassen rummer også en seddelpresse.

- Nationalbanken har den fordel, at den kan trykke nye penge. Den løber aldrig tør for penge, og det er det, der sker, når den sender kroner ud på markedet for at købe euro op. På den måde vokser valutareserven, siger Steen Bocian.

I december blev valutareserven forøget med 1,3 milliarder kroner til i alt 446,8 milliarder kroner. Cheføkonom Steen Bocian kan ikke givet noget bud på, hvor meget den vil bugne ud med tirsdag.

Spørgsmål: Hvor længe kan det her blive ved med pres mod kronen og negative renter?

- I princippet uendeligt. Men det er ikke godt med negative renter, som rammer bankerne, svarer Steen Bocian.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter