Vampyr-flagermus suger blod fra mennesker

I en nationalpark i Brasilien er det for første gang i Brasilien registreret, at vampyr-flagermus har suget blod fra mennesker i stedet for fra fugle

Forestil dig at blive bidt af den her satan, mens du sover og få suget en skefuld blod ud af din krop. (Foto: Daniel Heuclin)
Forestil dig at blive bidt af den her satan, mens du sover og få suget en skefuld blod ud af din krop. (Foto: Daniel Heuclin)

På trods af deres ekstremt skræmmende navn 'vampyr-flagermus', har man altid troet, at disse dyr kun har suget blod fra deres foretrukne bytte, nemlig fugle. Men nu viser en ny undersøgelse, at vampyr-flagermusen lever helt op til sit navn. Det er nemlig blevet konstateret, at vampyr-flagermus i nationalparken Catimabau i Brasilien har suget blod fra mennesker. Nu er der altså menneskeblod på menuen.

En skefuld blod fra hver fugl
Det er et meget overraskende resultat, fordi vampyr-flagermus' normalt jagter store vilde fugle om natten, hvor de suger ca. en skefuld blod fra fuglen ved et enkelt måltid.

Opdagelsen af vampyr-flagermusenes menu-skift til menneskeblod blev gjort af forskere fra Pernambuco-uniiversitet i Brasilien, der finder perspektivet lidt skræmmende, fordi vampy-flagermus generelt er kendt for at være store smittebærere af sygdommen rabies.

Oprindeligt ville forskerne fra Pernambuco-universitetet undersøge, hvordan vampyr-flagermusene ville opføre sig i en situation, hvor der var mangel på deres normale bytte, nemlig vilde fugle. Forskerne analyserede ca. 70 eksempler af afføring fra en stor koloni af behårede vampyr-flagermus. Og til deres store overraskelse fandt de rester af menneskeligt blod i tre af eksemplerne ud af de 15, som det lykkedes dem at få DNA fra.

Til magasinet New Scientist, siger lederen af undersøgelsen Enrico Bernard:

- Vi var ekstremt overraskede. Disse vampyr-flagermus suger ellers aldrig blod fra pattedyr, siger Enrico Bernard. Blod fra pattedyr har nemlig normalt et tykkere høj-protein-indhold, end blod fra fugle. Og det gør det sværere for vampyr-flagermusene at indtage.

I tidligere studier har det vist sig, at vampyr-flagermus i perioder uden blod fra vilde fugle, har fastet eller simpelthen er sultet ihjel. De har ikke engang forsøgt at suge blod fra f.eks.  grise eller geder.

(artiklen fortsætter under billedet)

Nu er der menneskeblod på menuen: Vampyr-flagermusen svæver gennem nattemørket i sin jagt efter blod. (Foto: AP)
Nu er der menneskeblod på menuen: Vampyr-flagermusen svæver gennem nattemørket i sin jagt efter blod. (Foto: AP)
 

Flagermusene jager nu også kyllinger
Forskerne mener, at det er den øgede menneskelige tilstedeværelse i nationalparken, der har været medvirkende til, at vampyr-flagermusene nu også kaster sig over blod fra pattedyr, heriblandt mennesker.

Udover menneskeblod i vampyr-flagermusenenes afføring fandt forskerne også blod fra kyllinger i deres afføring. Ifølge forskerne tilpasser vampyr-flagermusene sig langsomt til deres nye miljø med mere tilstedeværelse af såkaldt civilisation fra mennesker og deres husdyr, og de udnytter derfor de nye ressourcer.

Forskerne mener i øvrigt, at vampyr-flagermusene trænger ind i huse med sovende mennesker gennem huller i tagene eller gennem vinduer, eller også angriber de mennesker, der sover ude i det fri.

Forskerne vil nu i den nærmeste fremtid kontakte de lokale beboere i området for høre, hvor ofte de er blevet bidt af vampyr-flagermus og i hvilken forbindelse det fandt sted.

Den nye opdagelse skaber selvfølgelig bekymring i Brasilien, fordi vampyr-flagermus udover at være smittebærere for rabies også kan være smittebærere af andre sygdomme.

Det er også tidligere i det sydamerikanske land Peru konstateret, at vampyr flagermus har angrebet mennesker.

Se også: Vampyrflagermus dræber fire børn

 

En sovende vampyr-flagermus hænger her fra loftet i et hus. (Foto: All Over Press)
En sovende vampyr-flagermus hænger her fra loftet i et hus. (Foto: All Over Press)

 

  

1 af 3 Nu er der menneskeblod på menuen: Vampyr-flagermusen svæver gennem nattemørket i sin jagt efter blod. (Foto: AP)
2 af 3 En sovende vampyr-flagermus hænger her fra loftet i et hus. (Foto: All Over Press)
3 af 3 Forestil dig at blive bidt af den her satan, mens du sover og få suget en skefuld blod ud af din krop. (Foto: Daniel Heuclin)
7 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere