Vand-kaos: Diger sprængt flere steder

Et sprængt dige ved Værebro Å i Jyllinge samt Jørsby i Dråby Vig på Mors truer nærliggende boliger med vand-kaos

Vandmasser truer flere steder med at skabe kaos og ødelæggelse i lavtliggende egne landet over. Her er det oversvømmelse i Lemvig (Foto: Rene Schütze)
Vandmasser truer flere steder med at skabe kaos og ødelæggelse i lavtliggende egne landet over. Her er det oversvømmelse i Lemvig (Foto: Rene Schütze)

Stormen Egon har presset massive mængder vand ind i de indre danske farvande og skaber landet over stadig massive problemer.

I områderne ved Isefjord samt Roskilde Fjord skaber vandmasserne fortsat massive problemer i lavtliggende områder.

I Jyllinge ved Roskilde Fjord skaber den forhøjede vandstand søndag eftermiddag store problemer, da en såkaldt 'watertube' tidligere på dagen brast og tillod det opdæmmede å-vand at flyde ud i det nærliggende beboelsesområde.

Se også: Stormen Egon skubber vand ind i huse

En watertube er en slange fyldt med vand, der fungerer som midlertidig dæmning i nødsituationer, og det skulle ifølge Midt- og Vestsjællands Politi være et af disse diger, der klokken 15.13 sprængtes i fjord-byen.

- Der er gået hul på et dige, og det betyder, at vandet er strømmet ud og har oversvømmet flere haver.

- Lige nu arbejder Roskilde Brandvæsen og Beredskabsstyrelsen på at sikre, at vandmasserne ikke oversvømmer nogen af de nærliggende huse, fortæller vagthavende ved Midt- og Vestsjællands Politi, Thomas Jørgensen til Ekstra Bladet.

Han forventer, at man snart vil få styr på de uvelkomne vandmasser.

Problemer på Mors

Også i Limfjorden er vandet søndag eftermiddag trængt gennem et dige ved Jørsby i Dråby Vig på Mors.

- Det ser lidt skidt ud. Det er noget, der ligner mellem 30 og 40 meter af diget, hvor der løber vand ind, fortæller beredskabsinspektør Mogens Hansen til Ritzau.

Beredskabsinspektøren fortæller, at man fra beredskabets side forsøger at lappe diget med sandsække, jord og sten.

- Vi gør et ihærdigt forsøg, og vi har lagt 500-600 sandsække ud for at stoppe vandet fra at løbe ind, fortæller Mogens Hansen.

Ingen hjem er blevet oversvømmet ved digebruddet. Men det var helt sikkert sket, hvis ikke beredskabet havde grebet ind, vurderer Mogens Hansen.

Se også: Politiet til stormturister: Træk jer væk fra havnene

- Der er ingen tvivl om, at så havde mellem 20 og 30 huse og gårde stået under vand nu, siger han.

Over for Ritzau indrømmer Mogens Hansen, at beredskabet er udfordret af de stigende vandmasser, som giver problemer flere steder langs Limfjorden efter lørdagens storm, Egon.

- Men jeg er overbevist om, at vi har situationen under kontrol, når vandstanden topper ved 18-tiden, lyder det fra beredskabsinspektøren.

Et andet sted på den allernordligste del af Mors har vandmasserne omsluttet Feggesund Færgekro.

- Vejene omkring kroen ligger lavt, men selve kroen ligger lidt højere, og der er ikke løbet vand ind. Men man kan ikke komme ud til kroen, fortæller Mogens Hansen.

Diger presset landet over

Flere steder landet over har diger, der skulle holde vandmasserne væk fra danskernes døre, kæmpet en forgæves kamp mod elementernes rasen.

Se også: Egon... Så megen skade har du forvoldt

Lørdag aften arbejdede man således også på højtryk ved Gniben på Sjællands Odde på at sikre et dige mod at briste, da stormen Egon ramte kysten med vindstød af orkanstyrke.

Her arbejdede 25 mænd natten igennem med at lægge mere end 1000 sandsække på et nyetableret dige, der var ved at bukke under for stormens rasen.

Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen