Annonce:
Annonce:

Vandværk lukket efter fund af pesticider

Dalumværket ved Odense er blevet lukket ned efter fund af pesticider

Det er uvist hvor mange forbrugere, der kan have indtaget de forhøjede mængder af pesticid. Det er dog ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed ikke umiddelbart farligt. Arkivfoto: /ritzau/Thomas Borberg
Det er uvist hvor mange forbrugere, der kan have indtaget de forhøjede mængder af pesticid. Det er dog ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed ikke umiddelbart farligt. Arkivfoto: /ritzau/Thomas Borberg
Annonce:
Følg Samfund

VandCenter Syd har besluttet at tage Dalumværket ud af drift, fordi prøver har vist et for højt indhold af pesticidet desphenyl-chloridazon.

Det skriver VandCenter Syd på deres hjemmeside.

Vandet må ikke indeholde mere end 0,1 mikrogram af stoffet pr. liter, men det er blevet mål til 0,14 mikrogram pr. liter.

Lukningen af vandværket sker blot en uge efter, at et andet værk blev lukket på grund af desphenyl-chloridazon, idet Landvedværket i sidste uge blev lukket, da der blev målt en koncentration på 0,49 mikrogram pr. liter.

VandCenter Syd har siden fundet kilden til forureningen af vandet, og driften er efterfølgende blevet omlagt, så Landvedværket igen er startet op.

- Det er ikke noget, vi tidligere har testet for, og derfor er det en skam, at vi går ud og finder det her på egen hånd, siger driftschef i VandCenterSyd, Andreas Basset, til DR.

Annonce:

Han fortæller, at han sagtens kan forestille sig, at det også er et problem andre steder i landet, eftersom det ikke er et krav, at man måler for stoffet.

Umiddelbart ufarligt
Styrelsen for Patientsikkerhed har tidligere vurderet, at der skal være meget større koncentrationer af det i vandet, før det er sundhedsfarligt. Men på trods af det, tager VandCenter Syd stadig problemet meget alvorligt.

VandCenter Syd har således foretaget målinger af alle deres seks værker, og foreløbig ser det ud til, at de sidste fire holder sig under grænseværdien.

- Vores kunder skal trygt kunne drikke vandet i hanerne. Undersøgelsen af samtlige vores værker skal sikre, at vi overholder de grænseværdier, der er sat, siger Andreas Bassett på vandleverandørens hjemmeside.

Stoffet desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt af chloridazon, der i dag er forbudt i Danmark. Det er et ukrudtsmiddel, der tidligere har været anvendt i produktionen af roer, rødbeder og løg.

. Grundvand er mellem 20 og 200 år gammelt, når vi pumper det op, så det er så at sige fortidens synder, der giver os problemer nu, siger Andreas Bassett.

VandCenter Syd startede målingen af indholdet af dephenyl-chloridazon, fordi der blev fundet forhøjet mængde i en forsyning i Jylland.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: