"Vanvittigt": Sparekrav kan koste mange lægesekretærer jobbet

Mindst 135 lægesekretær-stillinger står til at blive nedlagt efter indførelse af it-systemet Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Mindst 135 lægesekretær-stillinger står til at blive nedlagt i Region Hovedstaden. Det viser en gennemgang af hospitalernes spareforlag, som Avisen.dk har foretaget.

Tidligere meldte Region Hovedstaden ud, at man havde en forventning om 110-120 afskedigelser af hospitals-ansatte efter indførelsen af det nye it-system Sundhedsplatformen. Men tallet kan vise sig at være langt højere. Alene, hvad angår lægesekretærer, tegner der sig et billede af, at mange stillinger ryger. 

- Det er vanvittigt. Man fremstiller det som om, at effektiviseringen gør lægesekretærerne overflødige. Det er de ikke, lyder det fra formanden for Danske Lægesekretærer under HK Kommunal Nathali Degn til Avisen.dk.

Sundhedsplatformen, der blev indført i Region Hovedstaden i år, betyder, at lægerne selv skal indtaste medicin-ordinationer og bestillinger i systemet og ikke længere diktere. Dermed overgår en række af lægesekretærens opgaver til lægen selv.

Regionen anslår, at Sundhedsplatformen vil udløse besparelser for 102 millioner kroner på regionens hospitaler. Penge, som det enkelte hospital er pålagt at spare på næste års budget.

Regionen mener selv, at der er mange millioner at hente. Hvis lægerne stopper med at diktere og begynder at taste ordinationer ind, udløser det besparelser på 46,4 millioner kroner, lyder vurderingen fra regionen. På baggrund af det beløb har hospitalerne sat tal på, hvor mange lægesekretærstillinger, de kan nedlægge. Mindst 135, er meldingen.

Flere hospitaler angiver, at man vil bestræbe sig på at gennemføre besparelserne ved at ikke at besætte ledige stillinger og frivillige fratrædelser. Dog er fyringsrunder ikke til at undgå, fremgår det.

Medlem af Regionsrådet og Sundhedsudvalget Ole Stark (V) mener, det er alt for tidligt at fyre lægesekretærer som gevinster af Sundhedsplatformen.

- Det er ikke det rigtige sted at starte. Der er læger, der stadig ikke kan finde ud af at bruge Sundhedsplatformen og har brug for hjælp fra lægesekretærerne, siger Ole Stark til Avisen.dk.

Avisen.dk har gennemgået det samlede sparekatalog fra hospitalerne til Region Hovedstaden og talt alle forslag, der specifikt går på at nedlægge lægesekretærstillinger i 2018 i forbindelse med gevinstrealiseringer som følge af indførelsen af Sundhedsplatformen.