Var årsag til kæmpe Facebook-skandale: Nu lukker de ned

Cambridge Analytica har lukket ned med øjeblikkelig virkning

Britiske Channel 4 afslørede med skjult kamera tidligere på året Cabridge Analyticas lyssky arbejdsmetoder. (Video: AP/Channel 4)

Den britiske analysevirksomhed Cambridge Analytica er gået i betalingsstandsning og har indstillet alt arbejde med øjeblikkelig virkning.

Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

Cambridge Analytica kom på alles læber, da de det kom frem, at de via et læk havde haft adgang til millioner af Facebook-brugeres data, og at det blandt andet var blevet brugt i den amerikanske valgkamp.

Virksomheden meddeler, at de nu har udpeget en kurator, der skal tage sig af virksomheden fremover.

I pressemeddelelsen giver Cambridge Analytica udtryk for at være blevet udsat for en uberettiget heksejagt.

'I løbet af de seneste måneder, er Cambridge Analytica blevet mål for adskillige grundløse beskyldninger og, på trods af virksomhedens forsøg på at berigtige historierne, virksomheden er blevet gjort til skurk for aktiviteter, der ikke alene er lovlige, men som også er bredt accepteret som en standard-bestanddel af online markedsføring i både politiske og kommercielle områder', lyder det blandet andet i pressemeddelelsen.

Cambridge Analytica har fået foretaget en intern undersøgelse af sagen, og her konkluderer man også, at beskyldningerne ikke var 'baseret på fakta'.

På trods af, at virksomheden altså ikke mener, at de har gjort noget forkert, 'har mediedækningen skræmt så godt som alle virksomhedens kunder og leverandører væk'.

- Som et resultat deraf, er det blevet fastslået, at det ikke længere er rentabelt at fortsætte driften af virksomheden, meddeler Cambridge Analytica.

Zuckerberg måtte stå skoleret
Skandalen, der tog fart med afsløringerne om Cambridge Analytica, medførte et skærpet fokus på den data, sociale medier har fra deres brugere.

Derfor måtte Facebooks grundlægger og direktør, Mark Zuckerberg, stå skoleret foran den amerikanske kongres og forklare, hvordan giganten håndterer brugernes data.

Samfund Efter datamisbrug: Skal jeg slette min Facebook-profil i dag?

Dit privatliv skal beskyttes bedre med de nye EU-regler. Men det kræver naturligvis, at du læser, hvad du har givet samtykke til. Foto: Jeff Chiu/AP Teknologi Derfor drukner du i mails lige nu - og derfor skal du læse dem

OVERBLIK: Forstå sagen om Facebooks løsslupne data

Det sociale medie Facebook lover nu sine brugere at oprette en genvej til at slette egne data og varsler flere ændringer i privatlivsindstillingerne.

Det beretter nyhedsbureauet Reuters.

Reaktionen kommer efter den seneste tids fokus på et stort datalæk, hvor analyseselskabet Cambridge Analytica har haft adgang til oplysninger om 50 millioner amerikanske Facebook-brugere.

Her kan du blive klogere på sagen:

* Som led i et videnskabeligt studie brugte den britiske psykolog og dataforsker Aleksandr Kogan i 2014 Facebook til at indsamle data om folks personlighedstyper.

* Det skete med appen "thisisyourdigitallife", der er udviklet af Kogans egen virksomhed Global Science Research, selv om han er tilknyttet universitetet i Cambridge.

* 270.000 Facebook-brugere - fortrinsvis i USA - deltog i forsøget. Deltagerne modtog en betaling på nogle få dollar for at medvirke.

* Som Facebooks databeskyttelse fungerede dengang, blev der ikke kun samlet data fra de deltagende Facebook-brugeres profil, men også fra deres Facebook-venner. Det skete uden vennernes viden.

* Det skal være sket via analysefirmaet Cambridge Analytica, der har kontorer og arbejder i USA, men er ejet af en britisk virksomhed.

* En tidligere medarbejder i Cambridge Analytica, Christopher Wylie, siger, at der via studiet blev indsamlet data om 50 millioner Facebook-brugere.

* Ifølge Wylie købte Cambridge Analytica - som ikke har nogen formel forbindelse til Cambridge University - oplysningerne.

* Oplysningerne blev ifølge Wylie brugt til at lave en psykologisk profil på de pågældende Facebook-brugere. De fik siden tilsendt målrettet materiale om Donald Trump under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

* Cambridge Analytica arbejdede for Trump-kampagnen. Firmaet benægter, at materialet fra Facebook blev brugt i den forbindelse.

* Forskeren Kogan siger, at han føler sig hængt ud som syndebuk i sagen.

* Facebooks regler tillader ikke, at tredjepart anvender data til kommercielle formål.

* Facebook har sagt, at quizzen blev fjernet, straks virksomheden fandt ud af, at der var sket brud på dens regler. Facebook bad også om garanti for, at oplysningerne var blevet slettet.

* Mark Zuckerberg, Facebooks grundlægger, erkendte onsdag i sidste uge, at selskabet har begået fejl. Han beder brugerne om tålmodighed, mens Facebook arbejder på at rette op på fejl og "bygge en bedre tjeneste på langt sigt".

* EU's justitskommissær har i et brev givet Facebook to uger til at svare på, om EU-borgere er omfattet af skandalen.

* Som konsekvens af sagen lover Facebook nu at oprette en ny genvej, så brugerne kan slette egne data. Selskabet har samtidig varslet flere ændringer i privatlivsindstillingerne.

Kilder: BBC, The Guardian, dpa og Reuters.

48 kommentarer
Vis kommentarer