Vatikanet åbner diskussion om gifte præster i Amazonas

Hvis undtagelser gennemføres i Sydamerika, kan det muligvis åbne op for radikale forandringer

Muligheden for at lade gifte mænd fungere som præster diskuteres for tiden i Vatikanet. Foto: Alessandra Tarantino/AP
Muligheden for at lade gifte mænd fungere som præster diskuteres for tiden i Vatikanet. Foto: Alessandra Tarantino/AP

Vatikanet har formelt åbnet en debat om at lade gifte mænd blive ordineret som præster i øde beliggende områder i Amazonas i Sydamerika.

Der er tale om egne, hvor der er så få katolikker, at der kan gå uger eller måneder, hvor ingen deltager i en gudstjeneste.

Men forslaget om at indvie gifte mænd i præstegerningen er historisk i den katolske kirke.

Det står nævnt i et dokument, som Vatikanet har udfærdiget på baggrund af forslag fra regionen.

I dokumentet blev cølibatet bekræftet som meget vigtigt for kirken, men der lægges op til, at det undersøges og drøftes, om der er 'mulighed for at indvi ældre mænd, helst indfødte og respekterede og vellidte i deres samfund - også selvom de har stabile familier - i regionens mest afsides beliggende områder'.

Hvis det gennemføres, så kan det muligvis åbne for, at det samme sker i andre områder, hvor der er stor mangel på præster.

Anbefalingerne er udarbejdet i et arbejdsdokument til Vatikanet til brug i en synode for biskopper fra Amazonas i oktober. I dokumentet opfordres der også til oprettelse af en institution i området, hvor kvinder kan uddannes til visse hjælpefunktioner i kirken. Dette forslag uddybes ikke.

Der har ikke tidligere været et dokument fra Vatikanet, hvor muligheden for gifte præster er blevet nævnt så direkte, omend det er i et begrænset område. Det samme gælder forslaget om udvidede funktioner for kvinder.

I synoden fra 6. til 27. oktober i Vatikanet vil der deltage biskopper og andre repræsentanter fra indfødte befolkningsgrupper i Brasilien, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam og Fransk Guyana.

Ved slutningen op konferencen vil deltagerne gennemføre en række afstemninger om forskellige dele af de emner, som har været behandlet, og som skal nævnes i slutdokumentet.

Slutdokumentet går videre til paven, som træffer beslutning om, hvad der gøres til en 'apostolisk formaning'.

Selvom en abort at at sammenligne med at få udført et lejemord, giver paven kvinder, der fravælger fosteret, syndsforladelse på ubestemt tid. Foto: Max Rossi/AP Samfund Pave Frans sammenligner aborter med lejemord

George Pell er idømt seks års fængsel for seksuelle overgreb på mindreårige. Foto: AP 112 Vatikanets finansminister dømt for seksuelle overgreb mod børn

Kardinal Reinhard Marx taler ved mødet Vatikanet lørdag den 23 februar 2019. Foto: Ritzau/Scanpix 112 Kardinal: Dokumenter om overgreb i kirken blev ødelagt

5 kommentarer
Vis kommentarer