Vegetarer kræver kødfri måltider på sygehuse og plejehjem

Vegetarisk forening har indsamlet 280.000 kroner til søgsmål, der skal afklare retten til grønne måltider

Daginstitutioner og andre offentlige institutioner skal forpligtes til at have vegetariske eller veganske alternativer på menuen, lyder kravet fra Dansk Vegetarisk Forening. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daginstitutioner og andre offentlige institutioner skal forpligtes til at have vegetariske eller veganske alternativer på menuen, lyder kravet fra Dansk Vegetarisk Forening. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Daginstitutioner, plejehjem, sygehuse og andre offentlige institutioner skal forpligtes til at have vegetarisk eller vegansk mad på menuen.

Det mener Dansk Vegetarisk Forening, der vil gå rettens vej for at få kravet anerkendt ved domstolene.

Foreningen har på ti dage indsamlet 280.000 kroner til forberedelse af et søgsmål mod en eller flere offentlige institutioner.

Målet er en halv million kroner, oplyser foreningens generalsekretær, Rune-Christoffer Dragsdahl.

- Vi har gennem seks år fået henvendelser fra borgere, der har oplevet, at de ikke har kunnet få et vegetarisk eller vegansk måltid på alt fra daginstitutioner og plejehjem til sygehuse og psykiatrien.

- Vi har også forsøgt at få det igennem politisk med henvendelser til de fleste partier på Christiansborg. Desværre er der ikke sket noget endnu.

- Nu er der så mange borgere i klemme, at vi må have en juridisk afklaring, så vi kan få slået fast, hvad man har af rettigheder, siger han.

Der er eksempelvis daginstitutioner, der slår sig op på at føre en grøn kostpolitik.

Men det skal ifølge Dansk Vegetarisk Forening være et krav, at alle offentlige institutioner kan tilbyde et vegetarisk eller vegansk alternativ.

- Vi har et eksempel med en borger, der har spurgt ti forskellige daginstitutioner i Valby og omegn, og alle har sagt nej.

- I Nordjylland har vi et eksempel, hvor konsekvensen har været, at familien måtte vælge en institution i en helt anden by.

- Vi synes, det er grundlæggende problematisk, at man ikke er sikret den her rimelig basale ret til et grønt måltid, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Menneskerettighedsdomstolen har anerkendt, at vegetarer og veganer er omfattet af menneskerettighedskonventionen.

Men det er ikke afklaret, om det også kan oversættes til, at en borger har ret til et grønt måltid i en offentlig institution.

Det skal en kommende retssag skabe klarhed over.

Cirka 2,5 procent af danskerne - svarende til 140.000 personer - lever vegetarisk. Det fremgår af tal fra Coop Analyse.

Vegetarer spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller andre produkter fra dyr. Nogle supplerer med æg og mælkeprodukter.

FAKTA: 140.000 danskere lever vegetarisk

Dansk Vegetarisk Forening vil gå rettens vej for at få slået fast, at alle offentlige institutioner skal have et vegetarisk eller vegansk alternativ på menuen.

Her kan du blive klogere på, hvad det vil sige at være vegetar og veganer.

* 2,5 procent af danskerne - svarende til 140.000 personer - lever vegetarisk.

* En vegetar spiser plantebaseret. Det vil sige frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø.

* Vegetarer spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller andre produkter fra dyr, men kan supplere med æg og mælkeprodukter.

* Blandt unge mellem 18 og 34 år er det cirka 5,2 procent, der lever vegetarisk.

* Cirka 70 procent af landets vegetarer er kvinder.

* En veganer spiser plantebaseret og undgår alle former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr samt andre produkter fra dyr, som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning og produkter testet på dyr.

* Der findes ifølge Dansk Vegetarisk Forening ikke et præcist tal for, hvor mange der lever vegansk herhjemme.

* Men foreningen skønner, at det er et sted mellem 20 og 30 procent af vegetarerne, som kun spiser vegansk mad – altså cirka 35.000 danskere.

* Vegetarer, der spiser æg, mælkeprodukter og en varieret kost, får som regel næringsstoffer nok og har ikke behov for kosttilskud.

* Men hvis man er veganer, eller hvis man som vegetar kun spiser lidt æg og mælkeprodukter, kan det være nødvendigt med kosttilskud.

* Veganerkost til spædbørn og småbørn under to år kan ifølge Fødevarestyrelsen ikke anbefales, da det kan være vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov de første leveår.

Kilder: Dansk Vegetarisk Forening, Fødevarestyrelsen, Coop Analyse.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.