Vejdirektoratet advarer: Sort is på vejene

Den ekstreme kulde har gjort vejene spejlblanke enkelte steder i landet

Sort is er sne, der smeltet og frosset på ny eller presset så hårdt sammen, at den bliver svær at se på vejbanen. (Foto: Arkiv/Polfoto)
Sort is er sne, der smeltet og frosset på ny eller presset så hårdt sammen, at den bliver svær at se på vejbanen. (Foto: Arkiv/Polfoto)

Du skal sætte farten ekstra ned her til morgen, når du skal på arbejde. Der er nemlig isglatte veje udenfor.

- Lige nu advarer vi mod sort is på Djursland, Mors og Thy. Det betyder, at dem, der skal ud at køre, skal være ekstremt opmærksomme. Du bliver simpelthen taget med bukserne nede, siger Jesper Nielsen, vagthavende hos Vejdirektoratet.

Det farlige vejrfænomen sort is er sne, der er smeltet og frosset på ny eller presset så hårdt sammen, at den bliver svær at se på vejbanen.

Se også: Sne og is på vejene: Så koldt at saltet ikke virker

- Isen er simpelthen gennemsigtigt, så du kan se asfalten igennem, derfor kalder man det sort is. Men når isen er gennemsigtig, så skal man passe ekstra meget på, når man er ude at køre. Vi forventer, at den først er væk i løbet af formiddagen, når saltet har fået lov til at virke, fortæller Jesper Nielsen.

Men selvom det kun er enkelte steder i landet, hvor der bliver advaret om sort is, så skal bilisterne stadig passe på, oplyser Vejdirektoratet.

- Der er blevet saltet hele natten på alle danske veje, men man skal stadig have foden på bremsen, for det kan altså godt være virkelig glat. Så det er en rigtig god ide at være i god tid, siger Jesper Nielsen.

Se også: Brrrr.... Her satte kulden rekord i nat

Natten til fredag var iskold. Temperaturen har generelt ligget på omkring 9-11 minusgrader, og kulderekorden blev i nat sat i Aarhus Lufthavn, hvor der klokken fire i morges blev målt helt ned til minus 13 grader.

- Men selvom det er pivkoldt udenfor, så har der været ualmindeligt stille på de danske veje, fortæller Jesper Nielsen hos Vejdirektoratet.

Ifølge DMI er der ellers udsigt til en flot fredag med solskin, men i aften kan man forvente, at der falder sne.

7 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere