Kogende kontinent: Australiens sommer var rekordvarm

Med en gennemsnitstemperatur på over 28 grader har australierne været igennem den varmeste sommer til dato

Hedebølger med temperaturer tæt på de 50 grader og steppebrande flere steder på kontinentet.

Australien har netop oplevet den varmeste sommer nogensinde, lyder det fra meteorologerne down under, som har gennemgået temperaturerne fra december til februar. Det skriver avisen Sydney Morning Herald.

Det meteorologiske institut i Australien melder om en gennemsnitstemperatur over de tre sommermåneder på 28,6 grader - her er vel at mærke medregnet både dag- og nattemperaturer. Det slår den hidtidige rekord fra sommeren 1997-1998, skriver avisen.

Især de rekordhøje temperaturer i januar er med til at gøre denne sommer den varmeste, som meteorologerne har målt.

Termometrene i millionbyen Sydney viste i midten af januar 46 grader, hvilket var varmerekord for storbyen. Den højeste temperatur i januar blev målt i Moomba, South Australia, hvor beboerne måtte svede i 49,6 grader.

De høje temperaturer satte gang i over 100 såkaldte bushfires i det sydøstlige Australien, og mange måtte flygte fra hus og hjem.

Sommerens hedebølger ramte ikke bare enkelte dele af kontinentet. Størstedelen af Australien oplevede de ekstreme varmegrader.

- De fleste somre er varmest i øst og køligst i vest, eller det er varmt i syd, men køligere end normalt i nord. Men i år har det været varmere end normalt stort set alle steder, siger Blair Trewin, klimatolog ved det meteorologiske institut i Australien, til avisen.

Meteorologerne vurderer, at rekordsommeren er en forsmag på, hvad der venter australierne de kommende årtier.

- 40 år ud i fremtiden vil disse forhold faktisk være normale, lyder det fra Karl Braganza, der er chef for klimaovervågningen ved Australiens meteorologiske institut.

Det østlige Australien har også denne sommer oplevet ekstreme vejrforhold i form af regnskyl og stormvejr fra tropiske uvejr.

Store områder i delstaten Queensland har været oversvømmet, og flere er omkommet i vandmasserne. Vejrmyndighederne i Australien oplyser dog, at nedbørsmængderne denne sommer ikke har været usædvanligt høje.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere