Frem med kælken: Her sner det

Kulde i kikkerten i weekenden: Se her, hvor sneen falder, og send dit vinterbillede til ekstrabladet.dk

En læser har sendt et billede ind af sne i Randers. (Læserfoto)
En læser har sendt et billede ind af sne i Randers. (Læserfoto)

Månedens første sne er faldet (der faldt også lidt i oktober). I Aarhus har ekstrabladet.dks husmeteorolog Thomas Alsbirk selv fået snefnug i hovedet på vej på arbejde.

Fra Randers har en vaks læser også knipset et billede af den nyfaldne sne.

Du behøver dog ikke at rive kælken ned fra loftet lige med det samme, vurderer meteorologen for Vestas Wind Systems A/S og vejret.dk.

- De første slud- og snebyger er faldet torsdag morgen - blandt andet i Jylland. I resten af landet er det mest tørt eller med lette regnbyger, siger Alsbirk, som heldigvis kan mere end at trylle lidt 'hvidt fra oven' ud af sine vejrprognoser.

Fredagssne
I løbet af fredag begynder det at ligne noget - i hvert fald nogle steder i landet.

Det er fortsat byger dannet over det endnu lune Kattegat, som giver nedbøren. Først på dagen vil bygerne I det nordlige og østlige Jylland samt over Nordsjælland mest være med sne, imens de byger der rammer nær Storebælt vil have karakter af slud.

- Fredag aften vil bygeaktiviteten intensiveres en smule særligt over Nordsjælland, da vinden drejer nordenom. Temperaturerne i det meste af landet kommer ned omkring eller under frysepunktet, og det vil få sneen til at blive liggende, fortæller Alsbirk og fortsætter:

- Natten til lørdag vil der fortsat være snebyger over Nordjylland og Nordsjælland, og lørdag morgen lover prognoserne omkring 1 til 3 centimeter sne i disse egne.

Flere cm sne flere steder
- Det kan blive til en lille kælketur til de allerheldigste, men i det meste af landet vil der ikke ligge sne lørdag morgen, og bygerne vil ramme ret lokalt.

Tjek snedybden lørdag her.

Bygerne fortsætter weekenden igennem, og da temperaturerne er lave vil sneen blive liggende. Søndag vil der være steder med over 5 centimeter sne på Sjælland og i det nordlige Jylland, mens de sydvestlige dele af landet slet ikke har udsigt til sne, men tørvejr.

Så dyb bliver sneen søndag.

Sne eller ej, alle kan se frem til en ordentlig omgang kulde:

- Det bliver ret koldt de kommende nætter. I weekenden får vi mellem 1 og 7 graders frost, og natten til mandag kan vi lokalt få temperaturer ned omkring 10 graders frost, siger Thomas Alsbirk og forklarer, at kulden flere steder kommer til at føles ekstrem:

- Når det blæser samtidig med, at temperaturerne er lave, vil det for vores hud føles markant koldere end hvad termometret viser. Dette fænomen kaldes windchill. Nogle få graders frost og en frisk vind vil føles som 10 graders frost. Nætterne i weekenden vil lokalt kunne få windchill ned til minus15 grader.

Nu bliver det glat
Alsbirk dog mod at finde skøjterne frem alt for hurtigt.

- Selv om der vil begynde at dannes is på små søer og pytter mange steder, vil isen stadig være alt for usikker og farlig at gå ud på, men ungerne kan jo alligevel bruge frosne vandpytter som glidebaner.

Hvor mange snemænd, der er sne til at klistre landskabet til med henover weekenden, er lidt usikkert.

- Der ligger en front mod vest, som nogle af modellerne forudser vil trække ind over landet. Det kan medføre en del mere sne til de vestlige dele af landet, end det bygerne kan kaste af sig. Vores hovedkørsler indikerer dog, at det vil være bygevejret, der giver sneen i denne omgang.

Du kan følge dit sne- og vintervejr løbende på vejret.dk.

Ekstrem kulde
- Hvad med hvid jul - får vi det?

- Jeg har ikke noget konkret bud på hvid jul endnu. Det ville mest være gætterier. Men der er en del frost de kommende dage. Ifølge de nyeste prognoser bliver det dog varmere igen fra først i næste uge. Der er dog indikationer på at kulden kommer tilbage efterfølgende, men for at få en hvid jul skal timingen være i orden, så der både er kulde og nedbør til det meste af landet. Og det er som bekendt ikke specielt sandsynligt, lyder det nedslående budskab til de sneglade fra manden, der selv er mest til sol og varme.

Hold øje med vinter- og julevejret her.

Sner det hos dig? Mms et billede til 1224 (koster alm. sms-takst), eller send mail til 1224@eb.dk. Du kan også uploade dine billeder i kommentarfeltet.

1 af 3 Så mange centimeter sne falder der rundt om i landet lørdag. (Illustration: Vestas Wind Systems A/S)
2 af 3 Så mange centimeter sne falder der rundt om i landet søndag. (Illustration: Vestas Wind Systems A/S)
3 af 3 En læser har sendt et billede ind af sne i Randers. (Læserfoto)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen