Storm i et glas vand: Så tam var Carl

Stormen Carl er lørdag morgen er aftagende og nåede slet ikke op på stormstyrke i nærheden af de foregående storme, Bodil og Allan

Stormen Carl har rusket i landet, selv om han ikke nåede op på hverken Allans eller Bodils styrke. Her måtte Falck rykke ud til en væltet flagstang ved Nybrovej i Gentofte nord for København. (Foto: Bjørn Nielsen / www.bpln.dk)
Stormen Carl har rusket i landet, selv om han ikke nåede op på hverken Allans eller Bodils styrke. Her måtte Falck rykke ud til en væltet flagstang ved Nybrovej i Gentofte nord for København. (Foto: Bjørn Nielsen / www.bpln.dk)

Carl blev mere et kraftigt vindpust end en egentlig storm. Han er lørdag formiddag på vej mod Stockholm og Gotland i Sverige.

På Storebæltsbroen og Øresundsbroen frarådes kørsel med vindfølsomme køretøjer fortsat. Varslet forventes at kunne ophæves omkring middagstid. Øresundsbroen er kort før klokken 10.00 lørdag formiddag lukket i begge retninger.

- Det er overstået de fleste steder, når morgenkaffen er drukket - ved ni-ti-tiden, siger vagthavende meteorolog ved DMI, Frank Nielsen, lørdag morgen til Ekstra Bladet.

I løbet af natten har det rusket og regnet, og Carl har væltet træer og cykler landet over, hvor oprydningsarbejdet lørdag morgen er i gang, men stormen nåede aldrig den styrke, som vejrprofeterne havde spået.

Så slem bliver stormen Carl

- Nu var der jo kun lovet storm i Nordjylland, men det har blæst en anelse mindre, end vi havde forventet. Der manglede en, to, tre meter i sekundet. Men det er i store træk gået, som det skulle.

Politikredsene melder ifølge Ritzau også om en stille nat med væltede træer som det værste resultat efter stormen.

Her var det værst
Værst er stormen gået ud over Nordjylland, Østjylland og det nordlige Sjælland. Her er der målt vindstød på 30 meter i sekundet, mens resten af landet har mærket vindstød på mellem 25 og 27 meter i sekundet.

- Middelvindene er ikke nået helt op på stormstyrke, men hård til stormende kuling, siger meteorologen, som ikke vil overdrive blæstens hærgen:

- Det er næsten en storm i et glas vand.

Til sammenligning blev der under oktoberstormen Allan, som ramte sidste år, målt middelvinde på 30 meter i sekundet med en styrke af stærk orkan.

Stormene Allan og Bodil kostede 4,2 milliarder

28. oktober sidste år blev der i Sønderjylland målt vindstød på 53 meter i sekundet, svarende til 193 kilometer i timen eller 103 knob, hvilket var rekord i Danmark.

Mens Bodil var en stædig dame, der raserede landet i 23 timer, dansede Allan, som Ekstra Bladet døbte oktoberstormen efter fodbold- og danselegenden Allan Simonsen, af efter blot tre timer.

Begge var dog langt kraftigere end lille Carl:

- Det er den svageste af dem, vi har haft, siger meteorologen.

Allan og Bodil havde ryddet op
Han peger dog også på, at ødelæggelserne fra Carl efter alt at dømme ikke er blevet så slemme, fordi de foregående storme indenfor et halvt år er fejet ind over landet.

- Under Allan og Bodil er mange ting væltet. Denne gang er der ikke noget nyt, der har revet sig løs. Man kan sige, at de har ryddet lidt op. De havde også nogenlunde samme vindretning.

Når Carl har forladt landet, klarer det op med sol. Det vil dog fortsat være blæsende og gråvejr meget af tiden. Weekendvejret minder ifølge meteorologen mere om efterår end det forårsvejr, sidste uge har budt på.

- Det føltes jo næsten som om, det var ved at blive sommer, siger han.

Send os dine billeder af Carl. Mail dem til 1224@eb.dk eller sms/mms 1224 (almindelig sms-takst).