Ny storm på vej: DMI holder vejret

Efter alt at dømme indtager en storm på torsdag Danmark, som varer længere tid end oktober-stormen

28. oktober ramte den første efterårsstorm Danmark. I Aabenraa betød det blandt andet væltede stilladser (Foto: Claus Bonnerup)
28. oktober ramte den første efterårsstorm Danmark. I Aabenraa betød det blandt andet væltede stilladser (Foto: Claus Bonnerup)

Hjælp os: Blev du ramt af rekord-stormen den 28. oktober? Så send en mail på 1224@eb.dk eller sms 1224 (alm. takst)

Det er kun en måneds tid siden, at rekordstormen hærgede og forårsagede tre dødsfald alene i Danmark.

Nu venter en ny storm, der ser ud til at ramme landet torsdag aften i denne uge.

Se også: Vindstød af orkanstyrke og sne på vej

Men selv om prognoserne spår vindstød af orkanstyrke, så er det først 24 timer inden stormens fremmarch, at Danmarks Meteorologiske Institut slår alarm.

- Vi har altid mandskab klar til at komme ind og tage sig af de mange ekstra telefonopkald, som kommer i løbet af en særlig vejrsituation. De personer sørger for at kommunikere alle opdateringer ud til myndigheder og medier om det specielle vejr.

- Derudover følger vi i de her dage prognoserne tæt, så vi ved, om vi skal sætte beredskabet i gang, siger Lars Henriksen, der er vagthavende meteorolog ved DMI.

Sådan sætter vi i gang
Det er DMI, der sørger for, at de relevante myndigheder, som redningsvæsen og politi bliver underrettet om, at der nu kan være en storm i sigte.

Se også: Blev spiddet af trælægte: Troede hun var faldet

- Som det ser ud nu, rammer stormen store dele af den jyske vestkyst torsdag aften. Det betyder, at hvis stormen virkelig bliver til noget, så tager vi kontakt til politi, beredskaber og måske relevante kommuner onsdag aften, siger den vagthavende meteorolog.

Vindstød af orkanstyrke
Mandag aften spår DMI's nyeste prognoserer, at det bliver rigtig blæsende i en længere periode, end vi så det med stormen 28. oktober.

- Der er jo altid en usikkerhed, når det gælder vejret, men lige nu tror vi, at stormen rammer Jyllands vestkyst torsdag eftermiddag. Det er også i det område, at stormen rammer hårdest og med vindstød af orkanstyrke, siger Lars Henriksen.

Men resten af landet kommer også til at mærke stormen udenfor. Blæsten vil nemlig bevæge sig ind over hele landet, hvor den ifølge DMI vil aftage en smule. Her vil den såkaldte middelvind - gennemsnitsvinden - ramme som stormende kuling med vindstød af stormstyrke, og det vil kunne mærkes hele torsdag aften og natten til fredag.

Og skal du ud og cykle om fredagen, så bliver det også i blæsevejr.

- Fredag vil bestemt også blive meget blæsende, hvor vindstødene kan komme helt op på kuling-niveau, siger den vagthavende meteorolog til Ekstra Bladet.

Og det er netop vindstødene, der er de farligste i storme.

Se også: Stormens vinder: - Jeg tjener flere hundrede tusinde ekstra

- Vindstødene er dem, som får en storm til at føles rigtig slem. Det er ofte dem, der giver de sidste puf, som vælter træerne og får tagene til at flyve af. Så selv om stormen er slem alene, så er det vindstødene, der skaber ravagen, siger Lars Henriksen.

Bredekærs Vænge 18-46 mangler taget. Det ligger lidt over det hele, skriver Erik Enold. (Læserfoto) Samfund Så vild var stormen - se de mange billeder

1 af 2 I Fredericia røg taget af en carport 28. oktober på grund af stormen (Læserfoto)
2 af 2 28. oktober ramte den første efterårsstorm Danmark. I Aabenraa betød det blandt andet væltede stilladser (Foto: Claus Bonnerup)
0 kommentarer
Vis kommentarer