Vennerne kæmpede forgæves: Nu skal Almedin forlade Danmark

En stor gruppe gymnasieelever er mødt op i Københavns Lufthavn for at tage afsked med den 18-årige bosniske dreng, der de sidste tre år har forsøgt at få asyl i Danmark. OBS: Grundet en akut opstået situation i Københavns Lufthavn, sender vi imidlertid kun fra studiet

Almedin Fejric' gymnasievenner har kæmpet for, at han må blive i Danmark. Søndag holdt de en demonstration på Christiansborg Slotsplads (Foto: Rasmus Flindt).
Almedin Fejric' gymnasievenner har kæmpet for, at han må blive i Danmark. Søndag holdt de en demonstration på Christiansborg Slotsplads (Foto: Rasmus Flindt).

Om ganske få timer slutter den 18-årige Almedin Fejzic' ophold i Danmark. Sammen med sin familie skal han i lufthavnen sige farvel til venner og bekendte, inden han med en enkeltbillet rejser til hjemlandet Bosnien.

De seneste uger har den 18-årige dreng været omdrejningspunktet i en debat, da han for en uge siden fik at vide, at han skulle pakke sine sager efter tre års forgæves forsøg på at få asyl i Danmark.

Almedin Fejzic kom for alvor i mediernes søgelys, da hans udvisning blev sammenlignet Almedin Fejzic' med Gimi Levakovic' tilladelse til at blive i Danmark.

En af mange klassekammerat siger i dag farvel til Almedin Fejzic.

Men ifølge advokat Poul Hauch Fenger er der tale om to helt vidt forskellige sager.

- Det er helt forskellige situationer. Levakovic blev reddet af sine børn, fordi der er nogle bestemmelser i blandt andet FN's Børnekonvention artikel 9 stk. 3, som beskytter børnenes adgang til at se deres forældre. I Almedins sag er det forældrene, der kommer til at afgøre status for hele familien. De to sager er som sol og måne, fortæller Poul Hauch Fenger til Ekstra Bladet.

Familien søgte først om humanitært ophold, fordi faren lider af skizofreni, men den ansøgning blev afvist.

- Almedins far får afslag på ansøgningen, fordi det ministerielle skøn over hans sygdom (skizofreni, red.) og vurderingen af behandlingsmuligheder i Bosnien ikke har givet grundlag for at modtage humanitært ophold i Danmark, fortæller Poul Hauch Fenger.

Han refererer til en såkaldt diagnose-liste, som Justitsministeriet arbejder ud fra, hver gang de skal vurdere en sag om humanitært ophold. På listen er der en lang række sygdomme, som kan medvirke til, at personen får humanitært ophold. Men sygdommen skizofreni står ikke på listen.

Justitsministeriets embedsmand har altså vurderet, at Almedin Fejzic' far ikke er syg nok til at blive i Danmark.

Følg med fra lufthavnen, når Almedin Fejzic skal sige farvel til sine klassekammerater

121 kommentarer
Vis kommentarer