Venstre: Brostrøms mail bekræfter vores mistanke

Venstre kalder statsminister Mette Frederiksen i samråd om forløbet op til nedlukningen af Danmark

Landets statsminister talte ganske enkelt ikke sandt, da hun på pressemødet 11. marts sagde, at nedlukningen af landet var baseret på 'myndighedernes anbefaling', mener Ekstra Bladets politiske kommentator. Han udlægger i skarpe vendinger forløbet således. Video: Ritzau Scanpix, privat. Redigering: Martin Ekelund

Hvem talte statsminister Mette Frederiksen om, da hun på det historiske pressemøde 11. marts lukkede landet ned med ordene:

- Derfor er det myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned på de områder i en periode, lød det fra statsminister Mette Frederiksen.

Det spørgsmål bliver omdrejningspunktet for et samråd, som Venstre vil indkalde statsministeren til på baggrund af Jyllands-Postens afdækning af, at Sundhedsstyrelsen ikke anbefalede den omfattende nedlukning af i landet.

At Ekstra Bladet nu kan fremlægge en mail fra Søren Brostrøm, som 1. marts advarede om, at en for omfattende nedlukning på gøre mere skade end gavn, gør kun behovet for et samråd større.

Det siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V).

- Egentlig bekræfter hans mail mig i det, jeg havde på fornemmelsen i forvejen: At det nok ikke var sundhedsmyndighederne, der var kommet med nogen klar anbefaling om, at en total nedlukning af Danmark var baseret på evidens, siger Martin Geertsen.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Samfund - 25. maj. 2020 - kl. 16:59 Mail afslører: Brostrøm advarede om skadelige konsekvenser ved at lukke Danmark

Han vil gerne have klare svar fra statsministeren på, hvilke myndigheder hun talte om på pressemødet 11. marts.

- Hvad pokker var det for nogle myndigheder, hun tænkte på, da hun på pressemødet sagde, at det var myndighederne, som synes, at man skulle lukke Danmark ned. Med den mail, I har fundet frem her, er det endnu tydeligere, at der ikke var tale om myndighederne, siger han.

Han mener, at der er behov for en tilbundsgående undersøgelse af hele forløbet. En undersøgelse, som regeringen ikke selv skal stå for, hvis det står til Venstre:

- Det her bekræfter behovet for, at hele det her forløbet skal underkastes en grundig evaluering på et tidspunkt. Og at det nok også er fornuftigt, at det er Folketinget og ikke regeringen, der har hånd i hanke med den evalueringsproces. Vi tror, det er bedst, at tingene bliver så uafhængige af regeringen som muligt, siger han.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er fredag med til genåbningen af kunstmuseet Louisiana i Humlebæk nord for København. Her bliver hun af journalister spurgt til, hvilken myndighed der rådgav hende til at lukke landet ned. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix Dansk politik - 22. maj. 2020 - kl. 12:16 Mette F. skifter forklaring om nedlukning

511 kommentarer
Vis kommentarer