Verden er ramt af ekstrem varme: Rekord på 51.3 grader

Varme-rekorder er blevet slået på stribe verden over - opsigtsvækkende siger klimaforsker hos DMI

Sådan bliver vejret den næste tid
Følg Samfund

Danmark er langt fra det eneste land i verden, som i de seneste uger har oplevet en usædvanlig god sommer og temperaturer, som er langt højere end normalt.

Faktisk er der store landområder verden rundt, som netop har sat nye varme-rekorder, skriver den amerikanske avis Washington Post.

I Montreal i Canada har 54 personer angiveligt mistet livet som følge af en varmebølge. Her er der blevet målt 36.6 grader, hvilket er det højeste i 147 år.

I det nordlige Sibirien har temperaturen rundet de 32 grader. Og det har fået eksperterne til at spærre øjnene op.

- Det er helt utroligt og et af de mest intense varme-udslag,  jeg nogensinde har set så langt mod nord, konstaterer meteorologen Nick Humphrey, ifølge Washington Post.

Også i Afrika, hvor temperaturerne i forvejen er kendt for at ligge højt, er der formentligt blevet sat en ny varmerekord.

Hedt i Algeriet
I Ouargla i Algeriet har temperaturen netop været oppe på hele 51.3 grader. Den seneste troværdige rekord på 50,7 grader går tilbage til den 13. juli 1961 i Marokko.

Klimaforsker og ph.d. hos DMI, Martin Stendel, siger til Ekstra Bladet, at varme-rekorderne er opsigtsvækkende set ud fra et forskningsmæssigt synspunkt.

- Det her er da meget opsigtsvækkende. Man kan ikke give global opvarmning skylden for en enkelt varmerekord. For statistisk ved vi jo ikke, om  varmerekorden var kommet uden global opvarmning. Men hvis vi træder to skridt tilbage og ser på hele kloden som en helhed, så er det sandsynligt, at de mange rekorder skyldes global opvarmning, fastslår Martin Stendel.

Danskerne har kunnet nyde en skøn og varm sommer, som her på Amager Strand. Rundt om i verden går det også hedt for sig. Foto: Rasmus Flindt Pedersen /Ritzau Scanpix
Danskerne har kunnet nyde en skøn og varm sommer, som her på Amager Strand. Rundt om i verden går det også hedt for sig. Foto: Rasmus Flindt Pedersen /Ritzau Scanpix
 

I Nordamerika satte byen Denver i slutningen af juni rekord med 40,5 grader. I Los Angeles blev der den 6. juli målt 43,8 grader, hvilket er rekord i den californiske storby.

Også Belfast i Nordirland har slået sin egen varmerekord, da temperaturen den 28. juni røg op på 29.5 grader.

42 grader
Højtrykket, som i den senere tid har præget store områder i verden, pressede også temperaturen op på 40,5 grader i Tbilisi i Georgien, og den 2. juli slog Yerevan i Armenien sin egen rekord med 42 grader.

Her kan du se dato og lokalitet for de absolut højeste temperaturer i Danmark siden 1874:

Kilde: DMI
Kilde: DMI

Og her er de laveste temperaturer med dato og lokalitet i Danmark siden 1874:

Kilde: DMI
Kilde: DMI

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter