Verdensøkonomien er stadig leverpostej og gråvejr

Dårlige tal fra verdens største økonomier viser, at der ikke er krise, men heller ikke meget at grine af

Verdensøkonomien er langt fra i gear. Det understreger de seneste nøgletal fra verdens to største økonomier. Krisen er bag os, men et reelt opsving er stadig ikke til at få øje på.

Fredag skuffede den amerikanske jobrapport for april, da der blev skabt langt færre job end ventet. Mandag viser tal fra Kina, at både importen og eksporten var lavere end ventet i april.

- Det er ikke noget, der dramatisk ændrer den måde, verden ser ud på. Men tallene cementerer, at der kun er ganske begrænset vækst i verdensøkonomien lige nu.

- Udviklingen har skuffet. Der har langt fra været den vækst i verdensøkonomien, som man havde håbet på for bare et par måneder siden, siger cheføkonom hos Sydbank Jacob Graven.

Den opfattelse deler cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

- Som det har været situationen de seneste mange år, så er der nogle ting, der går o.k. Men et opsving, der kan blive selvbærende, har vi ikke fået.

- Tingene er ikke gået helt i stå, og man skal ikke være bange for et kollaps. Men det går bare heller ikke rigtigt frem, siger han.

Forklaringer kan der være mange af. Jacob Graven mener, at blandt andet frygt for, at Donald Trump bliver præsident i USA og et potentielt britisk farvel til EU kan holde virksomhederne fra at investere og tage chancer.

På den lange bane hæfter Las Olsen sig ved, at mens krisen er overstået, og beskæftigelsen er kommet tilbage, er produktiviteten stagneret.

- Det er et strukturelt problem, at vi ikke er så gode til at øge vores produktion og ikke er blevet dygtigere. Det er det, der på den lange bane skal skabe mere rigdom, siger Las Olsen.

Baggrunden kan være manglende investeringer i produktivitetsforbedringer, men det kan også være, at den teknologiske revolution, der i bølger har skubbet verdensøkonomien frem de seneste mange årtier, er løjet af.

- Set i den forbindelse må man sige, at det kan godt være, at vores børn ikke vil skal blive særligt meget rigere end os, siger Las Olsen.

2 kommentarer
Vis kommentarer