Verdenspressen rundt på gulvet over Trump

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og medie-debatten efter i sømmene

Pressens folk skal ikke gå i krig med Trump. De skal være journalister og holde hovedet koldt. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP
Pressens folk skal ikke gå i krig med Trump. De skal være journalister og holde hovedet koldt. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

De privilegerede reportere i Det Hvide Hus' pressekorps er rystede i deres grundvold, efter at Trump har truet med at smide dem ud. De er ikke vant til at blive kaldt verdens mest uhæderlige mennesker eller blive afskåret fra at stille spørgsmål, fordi præsidenten ikke kan lide dem.

Og de er slet ikke vant til en magthaver, der lyver dem lige op i ansigtet uden at pakke løgnen ind i spin.

Som bekendt har pressekorpset i flere omgange sendt erklæringer til Trump om, hvem der bestemmer, hvad der skal i medierne - det gør journalisterne - hvilket næppe gør det store indtryk, eftersom Trump kan tweete sine budskaber til hele verden, når det passer ham.

Et andet usædvanligt udspil kommer fra de to tyske graverjournalister, som stod bag Panama Papers-afsløringerne.

Frederik Obermaier og Bastian Obermayer fra Süddeutsche Zeitung opfordrer i et debatindlæg i den britiske avis The Guardian til globalt samarbejde mellem redaktioner i dækningen af Trump, sådan som det skete med Panama Papers.

De nævner, at det med Trump er mere vigtigt end nogen sinde at undersøge magtudøvelsen i Det Hvide Hus, fordi Trump 'opfører sig som en af de oligarker, som journalister som os to, der arbejder med international korruption, undersøger igen og igen'.

De to tyske journalister skriver, at vi nu igen har en historie, som er for stor og for vigtig til ét medie alene, nemlig historien om Donald Trumps indvirkning på USA's demokrati.

Alt det her er noget, journalister normalt ville holde for sig selv på et redaktionsmøde. Med god grund. For der er jo ikke nogen historie endnu.

Forestil jer blot, hvis to journalister fra Ekstra Bladet skrev et tilsvarende debatindlæg om dækningen af Lars Løkke.

Herhjemme viede journalisten.dk en hel artikel til spørgsmålet om, hvordan Trump skal dækkes. Heldigvis var det to køligt tænkende kvinder, der fik ordet.

Berlingskes Anna Libak og DR 'Deadline's Lotte Folke Kaarsholm slog fast, at Trump skal dækkes som alle andre magthavere. Vi skal ikke føre krig mod ham, men holde os til at søge dokumentation, faktatjekke og selvfølgelig viderebringe det til læserne, hvis han lyver.

Det er sandt, og jeg vil tilføje: Vi skal huske, at der findes mennesker af kød og blod, der har stemt på manden, fordi de ønsker forandring.

De er ligeglade med, om Trump lyver, men måler ham på, om han holder sine valgløfter - om han skaffer jobs.

Medier måler de til gengæld på, om vi beskæftiger os med noget, som er relevant for dem.

Da Ekstra Bladets reporter i USA forleden mødte Trump-tilhængerne Bob og Linda Peters på gaden, spurgte han dem, om det ikke gør indtryk, at Det Hvide Hus lyver for pressen i sagen om publikums-størrelsen ved indsættelsen.

Svaret lød: 'Det er jo tydeligt for enhver, at der var et større publikum til Obamas indsættelsesceremoni i 2009. Det viser billederne. Jeg ved ikke, hvorfor de bruger så meget tid på det. We don't care'.

60 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere