Vestager giver EU's godkendelse af verdens største ølfusion

EU godkender fusion mellem verdens to største bryggerier, SABMiller og AB InBev. Men AB InBev skal sælge fra

EU-Kommissionen har tirsdag godkendt fusionen mellem verdens to største bryggerigrupper, SABMiller og AB InBev.

Dog sker det på én betingelse: AB InBev skal sælge stort set hele SABMillers ølforretning i Europa fra, understreger EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Ifølge hende vil dagens beslutning sikre, at konkurrencen ikke svækkes, og at forbrugerne i EU ikke bliver stillet ringere.

- Europæerne køber øl for omkring 125 milliarder euro (godt 929 milliarder kroner, red.) om året, så selv en lille prisstigning kan betyde, at forbrugerne bliver stillet væsentligt ringere, udtaler Vestager i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Det var derfor meget vigtigt at sikre, AB InBevs overtagelse af SABMiller ikke forringer konkurrencen på det europæiske ølmarked.

Sælger AB InBev ikke fra, før bryggerigruppen overtager SABMiller, er EU-Kommissionen bekymret for, at det kan medføre højere priser på øl i Europa, hvor SABMiller er i dag.

Tilbuddet fra AB InBev svarer ifølge nyhedsbureauet Reuters til en samlet pris for SABMiller på 122 milliarder dollar - svarende til godt 812 milliarder danske kroner.

SABMiller har mærker som Miller, Peroni, Pilsner Urquell og Grolsch, mens AB InBev sidder på Corona, Stella Artois og Budweiser.

AB InBev har selv tilbudt at sælge Peroni og Grolsch fra i Frankrig, Italien, Holland og Storbritannien, og bryggerikoncernen har allerede accepteret et frasalg af mærkerne til det japanske bryggeri Asahi.

Samtidig har AB InBev i forbindelse med godkendelsen også tilbudt at sælge SABMiller-forretningerne med Pilsner Urquell i Tjekkiet, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet.

Hvis AB InBev opfylder EU's krav, og fusionen bliver en realitet, kommer det også til at kunne mærkes her hjemme.

Den danske bryggerigigant Carlsberg er i dag verdens fjerdestørste bryggerigruppe. Det betyder, at J.C. Jacobsens gamle bryggeri fra 1847 rykker op som verdens nummer tre, hvis den planlagte fusion mellem de to største bryggerigrupper bliver en realitet.

2 kommentarer
Vis kommentarer