Når en psykisk såret veteran har brug for kommunens hjælp, er det kun i hver sjette kommune, han eller hun kan møde en kontaktperson med særligt kendskab til de problemer, som veteraner kommer hjem med i bagagen.
Det er nemlig kun 15 ud af 98 kommuner der har ansat en såkaldt veterankoordinator, som har særligt fokus på de hjemvendte soldater fra Irak, Afghanistan, Balkan og andre konfliktområder. Det viser en optælling som Avisen.dk har foretaget.
Læs også: Kims arbejdsskade afvist: Du var ikke i livsfare som minerydder
Mødet med det kommunale bureaukrati og et hav af sagsbehandlere kan være en udfordring, når hjemvendte soldater med større eller mindre krigstraumer søger hjælp.
Her kan en særlig veterankoordinator være en lettere indgang til kommunen.
Derfor er det et problem, at så få kommuner har en veterankoordinator, mener Veteranalliancen, der er en paraplyorganisation grundlagt af tidligere udsendte i Kosovo, Bosnien, Afghanistan og Kroatien.
Læs også: Krigsveteranen Heine anker sag: Forsvaret skal tage ansvar for at sende os i krig
For mødet med det kommunale system kan være en uoverskuelig jungle af regler. Især for de soldater der lider af posttraumatisk stress syndrom (PTSD) og andre alvorlige psykiske problemer.
Komplekse sager
- I dag er det et geografisk lotteri, om din kommune har en veterankoordinator. Det er et problem, når man tænker på kompleksiteten i de tungere veteransager, siger talsmand for Veteranalliancen, Claus Stenberg.
Læs også: Krigsveteranen Heine taber vigtig sag: 'Som at blive pisset ned ad ryggen'
Der er ofte mange ting, der ramler sammen, forklarer Claus Stenberg:
- Der kan være problemer med misbrug, økonomien halter og forholdet til de pårørende kan blive påvirket. Derfor er der brug for en helhedsorienteret indsats.
Debatten om hjælp til de veteraner, der får psykisk problemer efter udsendelse, er blevet aktuel igen efter den tragiske sag, hvor en PTSD-ramt veteran er sigtet for at have slået sine forældre ihjel.
Tidligere udsendt ansat i kommune
I Viborg Kommune er den tidligere kaptajn Michael Vester ansat som veterankoordinator. Han har selv været udsendt i Afghanistan, og det er en fordel for de krigsveteraner, han møder.
- Det betyder meget for dem, at jeg har prøvet nogle af de samme ting, som de veteraner, jeg møder. Det gør, at mange af dem helt instinktivt føler, at de kan snakke bedre med mig end med en mere eller mindre tilfældig socialrådgiver, siger Michael Vester.
Men det løser dog ikke alle problemer, for ifølge Claus Stenberg kan det være et problem, hvor veterankoordinatoren er ansat henne.
Arbejder på tværs af forvaltninger
- Hvis du er veterankoordinator og ansat i beskæftigelsesforvaltningen, så bliver du målt på, hvor mange veteraner du får i arbejde, aktivering eller ressourceforløb. Hvis du er ansat i socialforvaltningen, så er det der din arbejdsindsats bliver målt, siger Claus Stenberg.
Derfor efterspørger Veteranalliancen en model, hvor veterankoordinatoren kan arbejde på tværs af forvaltninger, fordi PTSD-ramte soldater ofte har komplekse situationer.
KL: Vigtigt med fokus
Hos Kommunernes Landsforening (KL) bakker næstformand i social- og sundhedsudvalget Anne Møllegaard Mortensen (O) op om forslaget om flere veterankoordinatorer i kommunerne.
- I KL har vi allerede fokus på, hvordan vi kan hjælpe de veteraner, der bliver påvirket af udsendelsen i højere eller mindre grad. Det arbejde kan blive bedre, og en veterankoordinator kan bestemt være en vigtig brik i indsatsen til veteraner, der har brug for hjælp, siger Anne Møllegaard Mortensen.
Gavner både borgere og medarbejdere
Derfor mener hun, at det vil være en god idé at undersøge, hvordan de kommuner, der har en veterankoordinator, arbejder, for at danne et overblik.
- En tovholder for veteraner kan både være til gavn for den enkelte borger og pårørende, men også for de medarbejdere, der sidder med veteransagerne, siger Anne Møllegaard Mortensen.
Hun peger på, at det også kan være en model, hvor flere kommuner går sammen om at have en veterankoordinator, fordi det er forskelligt, hvor mange veteraner, der er i de enkelte kommuner.
Læs også: Benjamin var ven med dræbte Kirsten: 'Jeg rådede hende til at droppe al kontrakt til sønnen'