Veteraner taler ud: Fik aldrig besked om at overgive sig

Selvom den danske regering havde overgivet sig til den tyske besættelsesmagt, fortsatte danske soldater i Sønderjylland den forgæves kamp mod overmagten

9. april 1940 var i mere end en forstand en sort dag for Danmark.

Først og fremmest fordi datoen blev starten på fem års tysk besættelse, men også fordi noget så banalt som manglende kommunikation kostede danske soldater livet under de første kampe i Sønderjylland.

Med truslen om en hensynsløs nedslagtning af de danske soldater besluttede den daværende danske regering og Kong Christian 10. at opgive modstanden mod de markant stærkere tyske besættelsestropper for i stedet at indlede et samarbejde med dem.

Den besked nåede imidlertid aldrig frem til de danske soldater ved grænsen i Sønderjylland, og så fortsatte de danske tropper ellers patriotisk deres umulige kamp for fædrelandet.

En del af dem med cykler til at flygte på når fjendens pansrede køretøjer kom lidt for tæt på.

Fordele E-bog til dig: Danskere tog heilende imod nazisterne 9. april

Forsøget på at holde tyskerne stangen resulterede i 16 tabte liv, inden de sidste soldater overgav sig i Haderslev efter et par timers kamp.

Efter kapitulationen kunne de nedslåede danske soldater modtage beskeden om, at deres regering for længst havde kastet håndklædet i ringen.

Og som om det ikke var slemt nok, blev den frustrerende meddelelse ifølge den nye danske film om 9.april overbragt af en tysk soldat, der var uforstående over, hvorfor soldaterne mon ikke parerede ordre fra den danske regering. En ordre, som de altså aldrig fik.

Mange mener derfor, at de danske soldater døde forgæves i et kortvarigt slag, der i virkeligheden ikke skulle have været kæmpet. Andre mener omvendt, at de få soldaters heroiske kamp sørgede for, at Danmark slap fra besættelsen med en smule af æren i behold.

I filmen om 9. april fortæller en række gamle veteraner deres historie, som Ekstra Bladet nedenfor bringer et uddrag af.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

16 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere